Последни новини
Home / Гостува ни / Конституционният съд запази правото на работодателите да плащат орязани заплати

Конституционният съд запази правото на работодателите да плащат орязани заплати

Defakto.bg
Съдия докладчикът Кети Маркова е защитила позицията,че текстът в КТ, който позволява заплащане на част от заплатата, не е противоконституционен

С 6 :4 : 2 съдийски гласа Конституционният съд е отхвърлил искането на омбудсмана Мая Манолова да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата в Кодекса на труда, която позволява на работодателите да заплащат до 60% от заработеното трудово възнаграждение.

Така в Кодекса на труда се запазва текста на  чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда,  според който работодателите имат право да изплаща част, а не цялата  работна  заплата на работниците и служителите „в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата“.  Така и при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения, работниците и служителите на законно основание могат да получават част от възнаграждението си, вместо договореното.

Делото бе образувано  преди почти една година, а позицията на Манолова бе подкрепена от Висшия адвокатски съвет, конституционалисти и специалисти по трудово право, които заявиха, че привилегията на работодателите нapyшaвa Koнcтитyциятa, принципите на правовата държава и международното право.

Против днешното решение са гласували председателят на КС проф. Борис Велчев,  Константин Пенчев, Мариана Карагьозова и Стефка Стоева. Те смятат искането на омбудсмана за основателно и в съзвучие с Конституцията, чиито чл.48 ал.5 казва, че работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд и …заплащане, съответстващо на извършената работа..

Съдия докладчикът Кети Маркова е обосновала тезата, че атакуваният текст не е  противоконституционен.  Получила е  подкрепата на съдиите Румен Ненков, Филип Димитров, проф. Цанка Цанкова, Анастас Анастасов, Таня Райковска.  Била е застъпена тезата, че  работниците и служителите имат гарантирано бъдещо вземане на частта от неизплатената заплата.  Очевидно обаче някои съдии пропускат,  че  отклонението от редовно изплащане на заплатите е в противоречие със социалното значение на трудовото възнаграждение – да служи днес и сега за издръжка на работника и служителя и на неговото семейство.

Бившият зам.председател на ВКС  Гроздан Илиев, е посочил, че   омбудсманът си надвишава правата и  няма право на това искане, подобна позиция е заел и  Георги Ангелов.

Мотивите на съда ще бъдат обявени в четвъртък.

Съдът е приел новите доказателства по делото за оставката на Делян Добрев.  Докладчикът  Константин Пенчев ще подготвя проекторешение на казуса за следващия вторник, научи De Fakto .(Още по темата: Проф. Мръчков: Една отхвърлена  оставка не може да се оттегля и Оставка на народен представител не се гласува)

Допуснато е  искането на Върховния касационен съд срещу прехвърлената подсъдност на делата на ВИП-обвиняемите в спецсъда. Върховните съдии атакуват разпоредбите на  чл. 127, ал. 1, предложения предпоследно и последно и на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс. Искането е за обявяване на противоконституционност  на разпоредбите и заради несъответствие с международните договори, по които  България е страна.

Зелена светлина е получило и искането на Върховния  административен съд за тълкуване на Конституцията.  КС  ще тълкува дали „Разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България, задължава ли Върховния административен съд да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция?“ И двете искания са допуснати единодушно.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.