Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов командирова шестима в Софийския районен съд

Лозан Панов командирова шестима в Софийския районен съд

Defakto.bg

Със заповеди на председателя на ВКС Лозан Панов шестима магистрати от страната са командировани в Софийския районен съд за разглеждане на граждански дела. Срокът на командироването е до заемането на свободните щатни длъжности от титуляр след провеждане на конкурс.

Гражданските съдии на СРС са в сградата на съда на бул.“Цар Борис Трети“

Трима съдии от районните съдилища в Свищов, Червен бряг и Нова Загора ще бъдат командировани в СРС от 01.02.2018 г., един съдия от Районен съд – Плевен – от 05.02.2018 г., а от 12.02.2018 г. – двама съдии от районните съдилища в Златоград и Сливен.

Според справка, предоставена от председателя на Софийския районен съд, към 15.01.2018 г. вакантните места за съдия там са 17, съобщават от ВКС.

Дотук се стига, след като в края на миналата година магистратите от страната, желаещи да правораздават в най-големия и натоварен съд – СРС, бяха официално поканени да подадат заявления за командироване. А със заповед Лозан Панов обяви шест критерия, по които ще се подбират желаещите. Сред тях бяха оценка от последната атестация, наложени дисциплинарни наказания, наличие и брой на просрочени дела, съдийски стаж.

Пред ВСС днес Панов отчете и броя на командированите във Върховния касационен съд. В момента те са трима – по един в наказателната, гражданската и търговската колегии.

В Наказателната колегия на ВКС е командирована Красимира Медарова от Софийския апелативен съд. Тя се беше явила и на конкурс за повишаване във ВКС, но не се нареди сред спечелилите го и обжалва новите назначения пред Върховния административен съд. Спорът там е висящ.

В Гражданската колегия на ВКС е командирована Емилия Донкова – зам.-председател на Софийския окръжен съд, по предложение на съдиите от Първи поток на Гражданската колегия след проведено обсъждане на общо събрание и гласуване. Та е на мястото на съдия, който е в болнични до 12 февруари 2018 г.

В Търговската колегия на ВКС от 2016 г. е командирована Людмила Цолова от САС. През октомври м.г. тя е повишена като титулярен съдия от ВКС, но решението е обжалвано и не е влязло в сила.

През декември миналата година съдийската колегия обяви на конкурс 9 вакантни места в наказателната и гражданската колегии на ВКС.

Според регистъра на командированите магистрати, който се води в съдебния съвет, към 20 септември 2017 г. в цялата страна те са били 83-ма. По тези данни, в другия върховен съд – ВАС, командированите са четирима. Милена Славейкова-Рукова и Весела Павлова са от Административен съд София-град, Юлиян Киров е от административния съд във Враца, а Владимир Първанов – от административния съд в Сливен. Според справката първите трима са на незаети съдийски бройки, а Първанов е командирован до завръщането на титуляря Александър Еленков, член на Комисията по атестирането и конкурсите на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.