Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов командирова шестима в Софийския районен съд

Лозан Панов командирова шестима в Софийския районен съд

Defakto.bg

Със заповеди на председателя на ВКС Лозан Панов шестима магистрати от страната са командировани в Софийския районен съд за разглеждане на граждански дела. Срокът на командироването е до заемането на свободните щатни длъжности от титуляр след провеждане на конкурс.

Гражданските съдии на СРС са в сградата на съда на бул.“Цар Борис Трети“

Трима съдии от районните съдилища в Свищов, Червен бряг и Нова Загора ще бъдат командировани в СРС от 01.02.2018 г., един съдия от Районен съд – Плевен – от 05.02.2018 г., а от 12.02.2018 г. – двама съдии от районните съдилища в Златоград и Сливен.

Според справка, предоставена от председателя на Софийския районен съд, към 15.01.2018 г. вакантните места за съдия там са 17, съобщават от ВКС.

Дотук се стига, след като в края на миналата година магистратите от страната, желаещи да правораздават в най-големия и натоварен съд – СРС, бяха официално поканени да подадат заявления за командироване. А със заповед Лозан Панов обяви шест критерия, по които ще се подбират желаещите. Сред тях бяха оценка от последната атестация, наложени дисциплинарни наказания, наличие и брой на просрочени дела, съдийски стаж.

Пред ВСС днес Панов отчете и броя на командированите във Върховния касационен съд. В момента те са трима – по един в наказателната, гражданската и търговската колегии.

В Наказателната колегия на ВКС е командирована Красимира Медарова от Софийския апелативен съд. Тя се беше явила и на конкурс за повишаване във ВКС, но не се нареди сред спечелилите го и обжалва новите назначения пред Върховния административен съд. Спорът там е висящ.

В Гражданската колегия на ВКС е командирована Емилия Донкова – зам.-председател на Софийския окръжен съд, по предложение на съдиите от Първи поток на Гражданската колегия след проведено обсъждане на общо събрание и гласуване. Та е на мястото на съдия, който е в болнични до 12 февруари 2018 г.

В Търговската колегия на ВКС от 2016 г. е командирована Людмила Цолова от САС. През октомври м.г. тя е повишена като титулярен съдия от ВКС, но решението е обжалвано и не е влязло в сила.

През декември миналата година съдийската колегия обяви на конкурс 9 вакантни места в наказателната и гражданската колегии на ВКС.

Според регистъра на командированите магистрати, който се води в съдебния съвет, към 20 септември 2017 г. в цялата страна те са били 83-ма. По тези данни, в другия върховен съд – ВАС, командированите са четирима. Милена Славейкова-Рукова и Весела Павлова са от Административен съд София-град, Юлиян Киров е от административния съд във Враца, а Владимир Първанов – от административния съд в Сливен. Според справката първите трима са на незаети съдийски бройки, а Първанов е командирован до завръщането на титуляря Александър Еленков, член на Комисията по атестирането и конкурсите на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.