Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата оспори заменка на имот на СОС от времето на Бойко Борисов като кмет

Прокуратурата оспори заменка на имот на СОС от времето на Бойко Борисов като кмет

Defakto.bg
Софийска градска прокуратура  е внесла  протест в Административен съд София – град срещу  решение от 26.10.2006 г. на Столичния общински съвет.
Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. По времето, когато е взето решението,  кмет на столицата е Бойко Борисов.

Става дума за извършена замяна на реални части в имот – частна общинска собственост, намиращ се на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Иван Евст. Гешов“ с обща площ 3060 кв. м, с имот на фирма „НИКМИ“ АД с обща площ от 374 кв. м,.
Теренът е бил  определен от фирмата-купувач за строителство на небостъргач и това предизвика силни брожения сред хората от района. В момента проектът е спрян от Столична община.

Според прокуратурата общинският съвет е допуснал съществени нарушения на административно-производствените правила по издаване на решението си. Освен това не са били спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество и нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот.   Също така не е проведен търг за имота и е пренебрегнато наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната.

 Пълният текст на съобщението:

В изпълнение на законоустановените си правомощия за упражняване надзор за законност върху дейността на държавните органи и органите на местно самоуправление Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административен съд София – град (АССГ) против решение № 799 по протокол № 91/26.10.2006 г.

С атакувания акт е била извършена замяна на реални части в имот – частна общинска собственост, намиращ се на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Иван Евст. Гешов“ с обща площ 3060 кв. м., с имот на фирма „НИКМИ“ АД с обща площ от 374 кв. м.

В хода на извършената от СГП проверка е установено, че при постановяване на решението си Столичния общински съвет (СОС) е допуснал съществени нарушения на административнопроизводствените правила по издаване на решението си, както и нарушения на материалния закон – ЗОС, ЗС и ППЗДС.

При постановяване на решението не са спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество; не са спазени нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот; не е проведен търг за него; пренебрегнато е наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната.

Поради констатираните множество нарушения СГП, в изпълнение на възложените ѝ с Конституцията и законите правомощия, свързани с гарантиране върховенството на закона в Република България, поиска от съда прогласяване нищожността на решение № 799 по протокол № 91/26.10.2006 г. на СОС, с което е била извършена замяна на реални части в имот – частна общинска собственост с имот – собственост на фирма „НИКМИ“ АД.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.