Последни новини
Home / Законът / Асоциация на европейските журналисти: Решенията на бургаския съдия срещу медии са скандални

Асоциация на европейските журналисти: Решенията на бургаския съдия срещу медии са скандални

Defakto.bg

Две осъдителни решения за непозволено увреждане срещу бургаски медии, произнесени от съдия Калин Кунчев от районния съд в града, продължават да бунят духовете. 

След протест на бургаските журналисти и декларация, изпратена от тях до институциите, се разбра, че исковете са заведени от Петър Низамов-Перата, а съдията е приел за основателни претенциите му срещу заглавията (думата „биячи“), потвърждавайки, че иначе информациите почиват на официални съобщения на МВР и на прокуратурата. В решенията си „препоръчва“ и подходящи, според него, заглавия. Те не са окончателни, подлежат на проверка от Бургаския окръжен съд.

Вчера с проблема на два пъти се занима съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като късно следобяд излезе с декларация срещу публичното заклеймяване на съдебни актове, посегателството върху независимостта на третата власт и опита за натиск  по висящи производства. Едновременно с това сигналът срещу съдията Кунчев е изпратен за проверка на Инспектората и на етичната комисия на окръжния съд в Бургас.

Днес със своя декларация реагираха от Асоциацията на европейските журналисти.

Ето я:

„Асоциацията на европейските журналисти – България намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд – Бургас, с които два сайта от морския град са осъдени, задето са цитирали прессъобщения на МВР и Прокуратурата.

БургасНюз и Бургасинфо са осъдени на първа инстанция по дела, заведени от Петър Низамов, придобил публичност с прякора Перата. Решенията могат да бъдат видени тук и тук. Ищецът твърди, че двете издания са нарушили презумпцията за невинност заради това, че през март 2012 г., позовавайки се на прессъобщения на МВР и прокуратурата, са информирали обществото, че Петър Низамов е бил обвинен и задържан за инцидент в бургаска дискотека. Съдът приема частично исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лева обезщетение на Низамов плюс разноски по делото.

В решението си срещу БургасНюз съдът потвърждава, че публикацията препечатва едно към едно съобщение на областната дирекция на МВР Бургас. Както препоръча и АЕЖ-България в позицията си по случая от 20 юни 2017, съдия Калин Кунчев прилага по аналогия чл. Чл. 17 (4) от Закона за радиото телевизията, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по официален ред. Съдът обаче осъжда медията заради това, че е поставила неподходящо заглавие на публикацията, идентична с прессъобщението на МВР.

От решението става ясно, че според съда в текста на самото прессъобщение на МВР вероятно е нарушена презумцията за невинност на лицето. Но медията не може да бъде отговорна за това, тъй като се позовава на текста дословно. Осъдена е обаче заради заглавието, което е поставила на тази публикация. Съдът дори стига дотам да препоръчва кое би било подходящо заглавие за публикацията. Единият от двата предложени варианта гласи: “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“.

Това предложение показва пълно непознаване на естеството на журналистическата работа. Абсурдно е някой да очаква, че подобно заглавие би могло да се появи в медия. Най-важният критерий за едно заглавие е да отразява синтезирано съдържанието на публикацията. Никой не твърди, че това не е така в този случай. Следователно журналистите все пак са осъдени да плащат заради разгласена информация, получена по официален път, т.е. в противоречие с цитирания текст от Закона за радиото и телевизията.

Решенията на Районен съд – Бургас влизат в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и практиката на Европейския съд по правата на човека. Те създават прецедент, който ще има пряк резултат налагането на цензура. Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ – България ще запознае международните институции със случая.“

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.