Последни новини
Home / Законът / Васил Маникатов излиза на свобода, Любомир Димитров-Гребеца – не

Васил Маникатов излиза на свобода, Любомир Димитров-Гребеца – не

Defakto.bg

Осъденият за наркотрафик Васил Маникатов, ползван навремето като повод от вътрешния министър Цветан Цветанов в атаките му срещу съдия Мирослава Тодорова, предсрочно напуска затвора.

Това реши днес съдия Вера Чочкова от СГС. Освобождаването обаче не е безусловно – в идните 2 години Маникатов ще има задължителни срещи с пробационен служител, а всяко извършено провинение в идните 6 години моментално го връща зад решетките.

Както De Fakto писа, Маникатов в момента излежава наказание от 23 години – кумулация от 15-годишна присъда от Гърция, и 8 години, постановени у нас по различни дела. От общата присъда му остават 6 години и половина – по-малко от половината.

Корекцията внесена днес от Вера Чочкова, бе, че присъдата, четена от съдия Мирослава Тодорова- също от 8 години за накотрафик в затвора, при условията на “опасен рецидив”, вече е излежана. А в другите няма “опасен рецидив”. Уточнението е важно – при наличен “рецидив” условното предсрочно освобождаване е възможно при условие, че са излежани 2/3 от наказанието, а на Маникатов му остават още 3 месеца за това.

Освен прекарания зад решетките срок, съдия Чочкова се позовава и на добрите характеристики от затвора – образцово поведение, много награди, работа като хигиенист (т.е. чистач) и отговорник за кухненския блок. В случая “Маникатов” условията на закона са изпъленни, прецени съдията.

От затворническата администрация и прокуратурата обаче държаха, че все пак е налице “опасен рецидив”. Така че не е изключено решението на Вера Чочкова да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд.

Друго бе решението за Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания “Наглите”. Съдия Александра Йорданова от СГС отхвърли и третото му поред искане за предсрочно освобождаване. Мотивът е, че зад решетките Димитров още не се е “поправил” достатъчно, за да излезе по-рано. Това е посочено и от затворническата администрация.

Гребеца е с 10-годишна присъда по “Наглите” – най-леката от всички заради съдействие на разследването. Остават му още 8 месеца в затвора.

Срещу него обаче в момента се води и друго дело в СГС за двойно убийство.

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.