Последни новини
Home / Законът / Васил Маникатов излиза на свобода, Любомир Димитров-Гребеца – не

Васил Маникатов излиза на свобода, Любомир Димитров-Гребеца – не

Defakto.bg

Осъденият за наркотрафик Васил Маникатов, ползван навремето като повод от вътрешния министър Цветан Цветанов в атаките му срещу съдия Мирослава Тодорова, предсрочно напуска затвора.

Това реши днес съдия Вера Чочкова от СГС. Освобождаването обаче не е безусловно – в идните 2 години Маникатов ще има задължителни срещи с пробационен служител, а всяко извършено провинение в идните 6 години моментално го връща зад решетките.

Както De Fakto писа, Маникатов в момента излежава наказание от 23 години – кумулация от 15-годишна присъда от Гърция, и 8 години, постановени у нас по различни дела. От общата присъда му остават 6 години и половина – по-малко от половината.

Корекцията внесена днес от Вера Чочкова, бе, че присъдата, четена от съдия Мирослава Тодорова- също от 8 години за накотрафик в затвора, при условията на „опасен рецидив“, вече е излежана. А в другите няма „опасен рецидив“. Уточнението е важно – при наличен „рецидив“ условното предсрочно освобождаване е възможно при условие, че са излежани 2/3 от наказанието, а на Маникатов му остават още 3 месеца за това.

Освен прекарания зад решетките срок, съдия Чочкова се позовава и на добрите характеристики от затвора – образцово поведение, много награди, работа като хигиенист (т.е. чистач) и отговорник за кухненския блок. В случая „Маникатов“ условията на закона са изпъленни, прецени съдията.

От затворническата администрация и прокуратурата обаче държаха, че все пак е налице „опасен рецидив“. Така че не е изключено решението на Вера Чочкова да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд.

Друго бе решението за Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания „Наглите“. Съдия Александра Йорданова от СГС отхвърли и третото му поред искане за предсрочно освобождаване. Мотивът е, че зад решетките Димитров още не се е „поправил“ достатъчно, за да излезе по-рано. Това е посочено и от затворническата администрация.

Гребеца е с 10-годишна присъда по „Наглите“ – най-леката от всички заради съдействие на разследването. Остават му още 8 месеца в затвора.

Срещу него обаче в момента се води и друго дело в СГС за двойно убийство.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.