Последни новини
Home / Законът / В очакване да тръгне делото за атентата на летището в Сарафово (обновена)

В очакване да тръгне делото за атентата на летището в Сарафово (обновена)

Defakto.bg

С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд трябва да започне първото заседание по същество по делото за атентата на летище Сарафово, при който на 18 юли 2012 година загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, съобщи БНР.

Задочно подсъдими в процеса са Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на „Интерпол“.

Същинското начало на мегаделото идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен, че бяха уведомени, повечето от тях, чрез представляващите ги български и израелски адвокати, депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева, посочва БНР.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Разпит на български граждани – свидетели на антентата на летище Сарафово, е предвидил за днес съдът. Все още не е ясно как точно ще бъдат разпитани израелските граждани в София, в посолството ни в Тел Авив или чрез видеоконферентна връзка.

15 часа 

Служители на летището в Бургас и гранични полицаи бяха сред първите, разпитани по делото.

След като делото стартира обвинителният акт беше прочетен  и  започнаха първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат – служители на местно казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров шофьор и представители на летището и на „Гранична полиция“. Всички те разказаха личните си впечатления от взрива, като описаха ситуацията около взрива и след това смута и паниката. Никой обаче от тях до този момент не каза пред съда, че е видял или че си спомня да е видял лицата на извършителя на атентата и на неговите помагачи.

Същинското начало на мегаделото „Сарафово“ идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Днес стана ясно, че до 18-и юли 2012-а година мерките за сигурност на летището и достъпът до него са били изключително либерални – нещо, което се е променило рязко след атентата.

По думите на адвоката на единия ливанец – Радослав Николов и прокурорът по делото Красимир Тренчев, системите за охрана са няколко, но без никакво взаимодействие, което е безспорна предпоставка за улесняване на извършителите на престъплението, а до свободната зона достъп има всеки и буквално може да направи, каквото си поиска.

Следващото заседание е на 6-и февруари

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.