Последни новини
Home / Законът / Законът „Пеевски“ за КТБ мина първото четене в парламента

Законът „Пеевски“ за КТБ мина първото четене в парламента

Defakto.bg

С гласовете на ГЕРБ, патриоти и ДПС законът „Пеевски“ за КТБ бе приет на първо четене от парламента. Това стана с  96 гласа „за“, 10 „против“ и 37 „въздържали се“. Проектът, въвеждащ ред забрани със задна дата, не бе подкрепен само от БСП.

Вносителите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, предложили промени в Закона за банковата несъстоятелност и в  Закона за кредитните институции заявяват, че те били срещу „вторичното разграбване на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ)“. Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии целта е да приберат активи, които се изплъзват, например „Дунарит“. Проектът гази конституцията и правото на ЕС, е становището на бивишя правосъден министър Христо Иванов и „Да, България“ – единственото, постъпило в парламента „отвън“.

Проектът на Пеевски, Цонев и Хамид обявяват за нищожни извършените от квестори и синдици заличавания на учредени в полза на КТБ обезпечения, а за недействителни – прехвърлянията на вземания от банката, ако са били фиктивни, както и на акции и дялове от длъжници на КТБ по време на особения надзор. Срокът за предявяване на искове срещу трети лица от синдиците на банката пък се увеличава от 2 на 5 години.

„Целта е да се осигури ефективен механизъм за попълване на масата на несъстоятелността, да се противодейства на схемите за вторично разграбване на активите на КТБ и казусът „КТБ“ да завърши с най-малко загуби за икономиката“, обяви зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БНР.
„Откъде накъде ще задължаваме българските данъкоплатци да покриват очевидни корупционни
схеми в КТБ или в друга банка?“, опонира Румен Гечев от БСП.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.