Последни новини
Home / Законът / Законът “Пеевски” за КТБ мина първото четене в парламента

Законът “Пеевски” за КТБ мина първото четене в парламента

Defakto.bg

С гласовете на ГЕРБ, патриоти и ДПС законът “Пеевски” за КТБ бе приет на първо четене от парламента. Това стана с  96 гласа “за”, 10 “против” и 37 “въздържали се”. Проектът, въвеждащ ред забрани със задна дата, не бе подкрепен само от БСП.

Вносителите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, предложили промени в Закона за банковата несъстоятелност и в  Закона за кредитните институции заявяват, че те били срещу “вторичното разграбване на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ)”. Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии целта е да приберат активи, които се изплъзват, например “Дунарит”. Проектът гази конституцията и правото на ЕС, е становището на бивишя правосъден министър Христо Иванов и “Да, България” – единственото, постъпило в парламента “отвън”.

Проектът на Пеевски, Цонев и Хамид обявяват за нищожни извършените от квестори и синдици заличавания на учредени в полза на КТБ обезпечения, а за недействителни – прехвърлянията на вземания от банката, ако са били фиктивни, както и на акции и дялове от длъжници на КТБ по време на особения надзор. Срокът за предявяване на искове срещу трети лица от синдиците на банката пък се увеличава от 2 на 5 години.

“Целта е да се осигури ефективен механизъм за попълване на масата на несъстоятелността, да се противодейства на схемите за вторично разграбване на активите на КТБ и казусът “КТБ” да завърши с най-малко загуби за икономиката”, обяви зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев, цитиран от БНР.
“Откъде накъде ще задължаваме българските данъкоплатци да покриват очевидни корупционни
схеми в КТБ или в друга банка?”, опонира Румен Гечев от БСП.

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.