Последни новини
Home / Законът / Условна присъда на бивш шеф на антимафиотите за натиск върху прокурор

Условна присъда на бивш шеф на антимафиотите за натиск върху прокурор

Defakto.bg

Бившият началник на сектор “Борба с организираната престъпност” (БОП) в Стара Загора Ивайло Димов (на снимката) е виновен за престъпление срещу правосъдието – оказан натиск върху прокурор. Присъдата е 1 година условно с 3 години изпитателен срок, решениетоо е на окръжния съд в Сливен. За това съобщиха от прокуратурата.

Обвиненията срещу Димов са били две – престъпление по служба и срещу правосъдието. По първото той е оправдан и прокуратурата ще го протестира пред апелативния съд в Бургас.

В съобщението си от ПРБ изброяват в какво е бил винен бившият антимафиот:

“През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при Зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд – Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването – да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия. За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 289 НК.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд – Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура – Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд – Стара Загора.

Окръжен съд – Сливен призна за невинен Димов за престъпление по служба и в тази част присъдата ще бъде протестирана от Софийска градска прокуратура.”

About De Fakto

Проверете също

Следователка и адвокат са зам.-министрите на правосъдието в екипа “Стоилов”

Тръгват проверки в Агенцията по вписванията и в дирекцията за българското гражданство Следователката от НСлС …

КПКОНПИ обяви (по запитване на медии) как дисциплинарно е уволнила сегашната шефка на кабинета на Рашков

Информация за Елена Фичерова-Караиванова, в момента началник на политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.