Последни новини
Home / Законът / Щатът на спецпрокуратурата укрепва с 5 следователи, 4 обвинители и 12 служители

Щатът на спецпрокуратурата укрепва с 5 следователи, 4 обвинители и 12 служители

Defakto.bg

Новият шеф на НСлС Борислав Сарафов вече е с нов екип

Щатът на специализираната прокуратура да нарасне за сметка на други,  гласува днес прокурорската колегия на ВСС. Общо увеличението е със 21 бройки – 5 следователски, 4 прокурорски и 12 за служители. Мотивът – да укрепне капацитетът на спецпрокуратурата след промените в НПК, които й прехвърлиха делата срещу „високата корупция“. Бройката на новите дела е неизвестна и не може да се прогнозира, бе обявено неведнъж.

Така в следствения отдел на СГП се съкращат 5 щата и те се прехвърлят в спецпрокуратурата. Бройките на новите спецобвинители пък идват от съкращаването на 2 щата в Софийската градска прокуратура и 2 щата в Окръжна прокуратура-Благоевград. Всички ротации са от 1 февруари 2018 г., като окончателното решение за тях трябва да вземе пленумът на ВСС. Любопитното бе, че колегията закри една процедура за преназначаване на прокурор от ОП-Добрич в спецпрокуратурата заради липсата на желаещи да се прехвърлят там.

Иван Гешев

Удовлетворено бе и искането на шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев за „спешно отпускане на допълнителни щатни бройки за служители заради разширената компетентност по НПК“. Той получава нови 12 бройки за прокурорски помощник, главен специалист „Административна дейност“, архивар, шофьор, деловодители. Укрепването се случва при съкращаване на щатове в две от военните прокуратури – в София (с 8 бройки) и в Сливен (с 4 бройки).

За другата седмица бе отложена друга ротация между двете върховни прокуратури – ВКП и ВАП. Предложението на Сотир Цацаров е да се съкратят два прокурорски щата във Върховната касационна прокуратура и да се открият 2 нови във Върховната административна прокуратура. От името на Комисията по атестирането и конкурсите председателят й Даниела Машева обаче обясни, че са поискали допълнителна информация за натовареността на двете звена и поиска отлагане, включително за да бъде изслушана и зам.-главният прокурор Ася Петрова, която ръководи ВАП.

Вторият кадрови акцент бе националното следствие

Единодушно, прокурорската колегия освободи двамата досегашни зам.директори на НСлС Лъчезар Пенев и Кънчо Митов. Освен че напуска ръководния пост, Пенев дава оставка и като магистрат и напуска системата. Решението за освобождаването на зам.-председателите влиза в сила веднага, а оттеглянето на Пенев от системата изобщо – от 31 януари.

Борислав Сарафов

Очаквано единодушно бяха одобрени и предложенията на Борислав Сарафов за негов ръководен екип. Зам.директори на националното следствие стават Магдален Маринов и Юлиана Кацарова-Чорбаджиева от ВКП, както и Ивелина Христова, в момента следовател от националното следствие.

„Новият ръководен екип на НСлС е формиран“, обобщи Сотир Цацаров.

Дисциплинарки

По предложение на Инспектората бе образувано дисциплинарно производство срещу Валентина Личева от Окръжна прокуратура – Русе.
Както и две дисциплинарни дела срещу районния прокурор на Разград Любомир Георгиев. И в двата случая предложенията са направени от окръжния прокурор на града.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.