Последни новини
Home / Законът / ВАС благослови отнетия допуск до секретна информация на Георги Гатев като „ненадежден“

ВАС благослови отнетия допуск до секретна информация на Георги Гатев като „ненадежден“

Defakto.bg

Съдебното решение също се оказа „секретно“

Върховният административен съд потвърди отнемането на допуска до „строго секретни материали“ на зам.-председателя на Бюрото за СРС Георги Гатев.

Решението е от вчера следобяд, но е недостъпно за публиката, оказа се „секретно“.

Известното е, че ВАС се е произнесъл вчера следобяд. И изцяло се е присъединил към твърденията на ДАНС и на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), че Гатев е „ненадежден“ да пази тайни. Чува се, че върховните съдии дословно преписали доклада на ДАНС.

„Никой не ме е информирал за постановяването на това решение, научих случайно“, каза Георги Гатев пред De Dakto. Той и адвокатът му Александър Кашъмов не са получили решението на ВАС и не са запознати с него – за това трябвало да отидат в секретното деловодство на Върховния административен съд.

Скандалът с Гатев гръмна през лятото, когато по „сезиране“ от прокуратурата първо ДАНС отне допуска му до секретни материали, а после ДКСИ потвърди това решение, изчерпвайки процедурата с едно изречение: жалбата на Гатев се отхвърля! Без изслушване на засегнатия, без  мотиви, без нищо. Знаеше се само, че има твърдения за нарушаване на правилата от страна на зам.-шефа на Бюрото за контрол на спецразузнавателните средства, понеже помагал на някоко магистрати да напишат молби за проверка дали не са незаконно подслушвани. Въпросът кои точно правила е нарушил Гатев остана без отговор. Затова пък твърденията за оказана от него „помощ“ бяха опровергани с документи от шефа на Бюрото за СРС Бойко Рашков, който категорично видя в ставащото опит за „подчиняване“ на Бюрото. А адвокат Светла Маргаритова, защитаваща един от сочените магистрати, чрез De Fakto публично уведоми: не Гатев, лично тя е писала молбата на подзащитния й.

По жалба на Георги Гатев казусът стигна до ВАС, чието решение е окончателно. Като се има предвид, че въпреки разпореждането на съда, от ДКСИ не представиха никакви допълнителни материали по случая освен справките от ДАНС и собственото си решение (няма дори протокол от заседанието им), излиза, че съдът очевидно приема на пълно доверие мнението на Държавната агенция по национална сигурност. И толкова.

Скандалът с Гатев бе предвестник на следващите „проблеми“ на известното с независимите си преценки Бюро за СРС, довели до невъзможност да си върши работата, включително и откази да им се предоставят резултатите от ползване на СРС, за което три пъти говори в парламента шефът му Бойко Рашков. И трите пъти бе контриран от главния прокурор Сотир Цацаров.

Решението на ВАС влиза в сила веднага. А без допуск до „строго секретно“ по-нататъшното пребиваване на Георги Гатев в Бюрото за СРС може да бъде атакувано, мандатът му (на този състав на Бюрото му остава малко по-малко от година) – предсрочно прекратен,  Дали ще се случи – предстои да видим, във всички случаи това става с парламентарна процедура.

 

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.