Последни новини
Home / Законът / В НАП „наказали“ данъчната от Бургас, поискала „селектиране“ на съдии и адвокати (допълнена)

В НАП „наказали“ данъчната от Бургас, поискала „селектиране“ на съдии и адвокати (допълнена)

Defakto.bg

Пенка Жекова била афектирана от наложените глоби

Шефката на контролната дирекция на НАП в Бургас Пенка Жекова, която бе предложила да се „селектират“ съдии и адвокати, участвали по дела за отмяна на запечатването на обекти, е наказана. И то не как да е, а с „обръщане на внимание“!

Това стана ясно на заседание на Висшия съдебен съвет днес. Една от точките му бе: „Информация от изпълнителния директор на Национална агенция за приходите, изискана съгласно решение на Пленума на ВСС по протокол № 38/23.11.2017 г.“ И това отново извади темата за „селектирането“ на бял свят.

Скандалният сюжет надали е забравен – след обиколката на вицепремиера Валери Симеонов из „Слънчев бряг“ данъчните постановиха моментално запечатване на обекти в курорта, но постановленията бяха отменяни от административния съд в Бургас. Отговорът на Симеонов бе обвинение срещу съдиите и временния председател Панайт Генков в „саботаж“ и искане за проверки. А Пенка Жекова в доклад до изпълнителния директор на НАП бе предложила „селектирането“ на магистрати и адвокати, без да го детайлизира. Но как да „селектира“ НАП, освен чрез ревизии и проверки?

Последваха остри декларации от Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет, отговори поиска и Висшият съдебен съвет. А междувременно, извикан на парламентарен контрол от БСП, финансовият министър Владислав Горанов обяви предложението на Пенка Жекова за „емоционална оценка“ и увери, че нарочни данъчни проверки срещу съдии и адвокати не били извършвани. Данни за ревизии на НАП обаче говореха за друго.

През цялото това време многократно задаваният въпрос ще има ли санкции за Пенка Жекова оставаше без отговор.

Едва днес, от изпратено писмо на НАП до ВСС се разбира, че санкция е била наложена – най-леката възможна.

Иначе от чутото по време на заседанието на съвета, отговорите на НАП очевидно повтарят вече известното – уверения, че „селектиране“ не е имало.

А наказанието е „обръщане на внимание“.

По-късно от ВСС публикуваха писмото на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

В него се признава, че Пенка Жекова е предлага „селекция“ на магистрати, адвокати и счетоводни фирми, но го направила в „афектно състояние, резултат от наложените в кратък период от време от различни състави на Бургаския административен съд глоби“.

Галя Димитрова уверява кадровиците, че за НАП върховенството на закона и зачитане на независимостта на властите са фундаментални ценности.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.