Последни новини
Home / Законът / Караянчева в писмо до Цацаров иска да бъде разсекретен спец доклад за пробив в системата на митниците (допълнена)

Караянчева в писмо до Цацаров иска да бъде разсекретен спец доклад за пробив в системата на митниците (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата не може да разсекрети доклада, вече е отказвала досъдебно производство

Председателят на НС Цвета Караянчева е изпратила писма до главния прокурор Сотир Цацаров и до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, в което е поискала да бъде  разсекретен докладът на спецслужбите за пробив в централизираната акцизна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”, съобщи  „24 часа“.

В доклада е  посочено, че  през 2015 г. системата е била пробита от хакерска група за време от  15 минути до няколко часа, при което са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

ГДБОП е идентифицирала групата. Установено е, че са изтрити над 300 000 записа за стоки, от които бюджетът е загубил 10 млн. лв. от акциз.

Най-напред БСП поиска разсекретяване на въпросния доклад, а   от ГЕРБ отвърнаха, че  това е „поредна политическа димка” заради вота на недоверие срещу кабинета идния вторник.  Но твърденията на управляващите  очевидно се оказаха прибързани.

На 16 ноември 2017 г. парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата е обсъдила данните по сигнал на шефа на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев, който е предупредил депутатите за съмнения, че системата е компрометирана и недостатъчно надеждна.

По-късно днес пояснения по случая даде говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. Тя бе категорична – държавното обвинение не може да разсекрети доклада на ДАНС. По закон грифът се сваля само от онзи, който го е поставил – в случая това е самата ДАНС.

Иначе Арнаудова изложи следната хронология. През 2015 г. в Софийската градска прокуратура (СГП) е постъпил сигнал от Валентин Златев за нередности в БАЦИС и манипулация на данните, което не позволява държавата да установи дължими й акцизи и данъци.

СГП възлага проверка на ДАНС. Оттам се получават два доклада – междинен и окончателен, и двата с гриф „секретно“. И Арнаудова отказа информация за установеното от агенцията за национална сигурност, иначе ще извърши престъпление.

Тя обаче разказа какво е направила прокуратурата. СГП отказва да образува досъдебно производство, защото няма извършено престъпление от общ характер, според наблюдаващия прокурор. След разпоредена проверка от ВКП е извършен служебен контрол на това постановление от Софийска апелативна прокуратура, която потвърждава отказа заради липса на данни за престъпление.

От своя страна главният прокурор Цацаров е изпратил доклада на ДАНС на премиера Борисов, а той – на финансовия министър Горанов с указания за мерки и действия за недопускане на каквито и да е пропуски при управлението на БАЦИС.

Преди две седмици постановлението на СГП, което също е с гриф „секретно“ (защото такава била цялата преписка) е изпратено в секретната секция на Народното събрание Докладът на Владислав Горанов в изпълнение на премиерските указания пък е изпратен на Сотир Цацаров за сведение.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.