Последни новини
Home / Законът / Новият ВСС се обърна: Може да има „вечни началници“ в Темида (допълнена)

Новият ВСС се обърна: Може да има „вечни началници“ в Темида (допълнена)

Defakto.bg

Становището отива в Конституционния съд

Новият Висш съдебен съвет за няколкото си месеца съществуване обърна практиката за „вечните началници“ в Темида. След като за разлика от предшествениците им, мнозинството на кадровиците от двете колегии – и съдийската, и прокурорската, вече излизаха със становище, че е недопустимо след два началнически мандата магистрат да кандидатства и за трети, днес пленумът на ВСС реши точно обратното.

Поводът бе делото в Конституционния съд, сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров с искане да разтълкува чл. 129, ал.6 от основния закон, конкретно – забраната за повече от два началнически мандата дали се разпростира върху цялата кариера на един магистрат или ветото е само за един и същи орган на съдебната власт. Според Цацаров е вярно второто разбиране.

Днес на ВСС бяха предложени три варианта за становище. Първият – че ограничението за двата мандата е за целия кариерен път. Второто – че забраната е само да си начело на един и същи орган на съдебната власт повече от два мандата. Третото – че след изтичане на два ръководни мандата, трети пореден е недопустим и се изисква прекъсване, след което магистратът отново може да се кандидатира за ръководител.

С 11 „за“ победи вариантът на Цацаров, макар че самият той не участва в гласуването. Само 3 „за“ спечели вариантът за два мандата за цялата кариера (подкрепен от Лозан Панов), а компромисният трети вариант бе подкрепен от 4 „за“.

Двама кадровици гласуваха против всички варианти.

Спорният текст на Конституцията (чл. 129, ал.6) гласи: „Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване“.

А най-изненадващото бе, че този път прокурорите в съвета биха съдиите по „инакомислие“. На различно мнение от това на Сотир Цацаров – сиреч „инакомислещи“ се оказаха само четирима съдии – Красимир Шекерджиев, Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.  И петима прокурори – Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Даниела Машева, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Как се разви дебатът?

От името на правната комисия на ВСС Георги Кузманов уведоми, че тя е изработила два варианта на становище до КС, които са коренно противоположни. Както вече стана дума, първият вариант е, че Конституцията позволява максимум два началнически мандата за цялата кариера на магистрата, вторият – че мандатите могат да са безкрай, но не повече от два начело на един и същи орган на съдебната власт. То ест няма пречка 10 години да оглавяваш районен съд или прокуратура, в следващите 10 – окръжен съд или прокуратури и поне още 10 – апелативен съд или прокуратура. И накрая да се пенсионираш.

Третият вариант на Олга Керелска и „двете писти“

Свое, трето виждане, предложи Олга Керелска от съдийската колегия на ВСС.

Позовавайки се и на водените във Великото Народно събрание дебати, Керелска застана на позицията, че конституционният замисъл е бил друг. А именно – магистратът, изкарал два ръководни мандата начело на един орган, за да кандидатства за следващ ръководен пост, първо трябва да се яви на конкурс за повишаване или преместване в съответния друг орган на съдебната власт. Иначе казано – за да станеш началник, мини пътя на кариерното развитие на „редовите“ магистрати, пък тогава искай да ги ръководиш.

Тук Гергана Мутафова попита означава ли виждането на Керелска, че след два последователни ръководни мандата непременно трябва да има прекъсване.

„Във времеви смисъл – да, това ще доведе до прекъсване“, отговори Керелска. Абсолютната забрана да си началник изобщо само два мандата в цялата кариера обаче е твърде крайно, смята тя.

Керелска продължи: „В същото време другото становище разделя магистратите на две писти – едниите цял живот правят кариера като ръководители, а другите трябва да се явяват на конкурси за повишаване и преместване. Това създава тежко усещане в колегите за неравнопоставеност“.

Няма две писти, защото всеки магистрат е свободен да кандидатства за административна длъжност – по-горен орган, опонира Георги Кузманов от прокурорската колегия. Обяви се за втория вариант (становище като на Цацаров) с аргумента, че иначе се зачертавал административният капацитет.

„Практиката отдавна е установила, че административният капацитет се изчерпва, пребиваването само на административна длъжност води до изчерпване“, категорична бе Атанаска Дишева.

Тя обяви: „Ще подкрепя становището, че ограничението на Конституцията е за целия професонален стаж на магистрата. Мандатът е съдържание на функциите и времево ограничение. За народните представители нямаме ограничение на мандатите, но тук го имаме, какъв е тогава смисълът му? Защо конституционният законодател го е въвел, ако именно за да не позволи създаването на т.нар. съдебна номенклатура? А повтарянето на два мандата в три нива на съдебната власт води именно до такава номенклатура, която, за съжаление, съществува и в момента!“

„Трябва да търсим баланса между запазването на административния капацитет и несъздаването на съдебна номенклатура. С „право на повторно назначаване“ законодателят очевидно е имал предвид невъзможността за трето и четвърто назначаване. Идеята е да няма поредност на мандатите, то ест прекъсването помежду им е задължително„, бе становището на Гергана Мутафова.

Огнян Дамянов подкрепи и нея, и Олга Керелска.

Зад мнението на главния прокурор

Накрая думата взе и Сотир Цацаров. „Аз съм направил искането до КС и съм изложил разбирането си – Конституцията не забранява след два последователни мандата в един орган на съдебната власт магистратът да се кандидатира в друг орган на съдебната власт. Но се отвеждам от гласуването – не е редно аз да съм поискал тълкуването, да съм изразил становище като такъв, а после да участвам и в гласуване като член на колективен орган“, каза главният прокурор.

За мен категорично ограничението е само за повече от два мандата в един и същи орган на съдебната власт, обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Преди гласуването той също уточни, че ще „победи“ вариантът, събрал повече от половината от присъстващите. Днес във ВСС присъстваха 21 от членовете му, но по тази точка гласуваха 20 (заради отвода на Цацаров). И с 11 гласа „за“ спечели неговият вариант.

За обратното виждане – само два мандата и дотам – гласуваха Красимир Шекерджиев, Лозан Панов, Атанаска Дишева.

Третият вариант, предложен от Олга Керелска, бе подкрепен от нея, Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Даниела Машева.

Двама от кадровиците – Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова гласуваха „против“ и трите варианта.

 

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.