Последни новини
Home / Законът / Антикорупционният закон излезе в „Държавен вестник“

Антикорупционният закон излезе в „Държавен вестник“

Defakto.bg

Мораториумът за придобиване на държавни и общински имоти е в сила – със задна дата

Два важни закона са обнародвани в „Държавен вестник“ днес.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество излиза в ДВ, след като миналата седмица с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС, „Воля“ бе отхвърлено ветото на президента, който го оспори по принцип и в цялост. Аргументите на държавния глава обаче бяха дружно отхвърлени (само БСП подкрепи ветото), като основните мотиви се сведоха до това, че антикорупционен закон трябвало да има, решенията в него били добри, а след една година щяло да се види дали дава реални резултати в посока преборване на корумпираните у нас.

Сега предстои изпълнението. След влизането му в сила КОНПИ, Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, дирекция в ДАНС, звено в Сметната палата (която се занимаваше с имотните декларации на властта) се вливат в една Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество под егидата на КОНПИ. Отменят се три закона – за незаконното имущество, за конфликт на интереси и за публичния регистър на имотните декларации.

В срок до един месец парламентът трябва да избере председателя на новата „Антикорупция“, а в срок до два месеца – зам.-председателя и членовете й (по предложение на председателя). До встъпването в длъжност на „новите“ КОНПИ продължава да действа. Мандатът на комисията за конфликт на интереси обаче се прекратява с влизането в сила на новия закон.

Заварените проверки и производства за незаконно имущество и конфликт на интереси се довършват по досегашния ред, но вече от новата единна комисия.

Правят се съпътстващи промени в над 60 закона. А в Закона за съдебната власт влиза и корекция, според която занапред Инспекторатът ще проверява имуществените декларации на магистратите не в 3-месечен, а в 6-месечен срок. Като съдиите, прокурорите и следователите вече ще да длъжни да посочват и произхода на средствата си при предсрочно погасяване на кредит или други задължения.

Промените в Закона за собствеността

С тях мораториумът върху придобиването на държавни и общински имоти по давност се възобновява, считано от 31 декември миналата година и ще действа до 31 декември 2022 г. Така „луфтът“, от който силно се притесняваха депутатите от правната комисия на НС, вече не съществува.

Законодателната техника един изтекъл срок да се удължава със задна дата оставяме без коментар. Както е известно, към „извънредната“ мярка се прибягна, след като Министерският съвет беше пропуснал да внесе проекта навреме, направи го едва на 22 декември м.г., когато депутатите вече бяха във ваканция. За това изменението бе ударно гласувано от правната комисия още на първото й заседание през 2018 г. и прието от парламента в първата му работна седмица. А шефът на комисията Данаил Кирилов обясняваше придаването на обратна сила на закона с необходимостта да се „запълнят едни 16 дни“ – до обнародването на поправките в „Държавен вестник“.

Целта на четвъртото поред удължаване на забраната е имоти частна държавна и общинска собственост да не попаднат в частни ръце заради изтичане на 10-годишната придобивна давност. Правилото е, че след изтичането на този срок недобросъвестните владелци могат да станат собственици на имота, щом 1о години са го владели необезпокоявано – без държава или община да предприеме каквото и да било за изваждането им от имотите си. Мораториумът прегражда пътя именно за тази възможност.

Поредното му удължаване бе мотивирано с поредната невъзможност на държавата и общини да очертаят границите на всичките си имоти заради липсата на кадастрални карти. Въпросите защо повече от 17 години това не е направено, така и не получиха убедителен отговор.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.