Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът откри разминаване за над 20 000 лева в имотна декларация на магистрат (допълнена)

Инспекторатът откри разминаване за над 20 000 лева в имотна декларация на магистрат (допълнена)

Defakto.bg

Проверката на 4195 декларации окончателно приключи

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет провери всички 4195 ежегодни декларации за имущество и интереси на съдии, прокурори и следователи за 2016 г. Предмет на проверка бе съответствието на декларираните обстоятелства за имущество както на магистратите, така и на техните съпрузи или лицата, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца, съобщиха от Инспектората.

В два от случаите са констатирани сериозни несъответствия, които не се били отстранени. В единия случай несъответствието между декларираните факти и получената информация е в размер от 5000 лв. до 20 000 лв. и Инспекторатът е започнал допълнителна проверка.

В другия случай обаче несъответствието е за над 20 000 лв. и преписката е изпратена на НАП за проверка за действително притежаваното имущество на въпросния магистрат.

Имена не се назовават.

Това е първата проверка на имуществата на всички съдии, прокурори и следователи, извършена от Инспектората. След мащабните промени в съдебния закон от 2016 г., от началото на 2017 г. магистратите вече описват имоти пред Инспектората, преди това го правеха правеха пред Сметната палата. Декларациите са за предната година.

На практика проверката отне близо една година. Обяснението: „Фактически бе проверено имуществото на около 11 000 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2016 г. Именно проверката на тези обстоятелства, налагаща разкриването на банкова тайна, не позволи Инспекторатът да приключи проверките до изтичане на инструктивния тримесечен срок по чл. 175д, ал. 1 ЗСВ.“ В наскоро предложени за обществено обсъждане поредни промени в ЗСВ изрично се регламентира достъпът на инспекторите до банковите тайни на магистратите. А с друга промяна, направена с преходни разпоредби в новия антикорупционен закон, срокът на имотните проверки се удължава на 6 месеца.

От общо проверените 4195 декларации, след извършване на основната проверка е установено съответствието на декларираните обстоятелства в 3493 от декларациите с вписаните, удостоверени или обявени обстоятелства пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

В 702 декларации са установени несъответствия, но след подаване на коригираща декларация  несъответствията в 668 декларации са отстранени. В 32 от случаите двуседмичният срок за корекции не е изтекъл.

Преди време Инспекторатът пусна имената на нарушителите, неспазили срока за подаване на имотните им декларации. Сред тях бе главният прокурор Сотир Цацаров, глобен с 300 лева.

Декларациите на „тримата големи“

В случая те са четирима, тъй се смениха председателите на ВАС – мандатът на Георги Колев изтече в края на ноември м.г., постът бе зает от Георги Чолаков.

Бившият председател на ВАС Георги Колев и съпругата му през 2016 г. са купили апартамент (140 кв м) и гараж в София за 197 000 лева.

Като налични средства Колев е декларирал 164 670 лева от заплати.

Той не е посочил да има влогове. Съпругата Нели Лукова има влог от 103 300 евро, от доходи от свободна професия (нотариус).

Настоящият председател на ВАС Георги Чолаков през 2016 г. е купил дворно място със сгради (180 кв м) в с.Пчелин, община Костинброд, за 100 000 лв.

Купил е също 2 ниви в Балчишко- от 15 кв м и 8 кв м, едната в съсобственост.

Чолаков има влог от 3528 лв (от заплати) и от 10 000 евро (от предварителен договор за продажба на апартамент в Сливен).

Впечатляват 6 сключени договора за застраховка „Живот“, с натрупани по тях общо 69 909 лв.

Новият председател на ВАС има и кредити – кредитна карта с лимит 19 000 лв, два ипотечни кредита общо за 182 627 лв. и един за 59 646 евро.

Председателят на ВКС Лозан Панов е декларирал за 2016 г. само, че съпругата му е прехвърлила 1/8 идеални части от апартамент и гараж в Добрич по съдебна спогодба.

Главният прокурор Сотир Цацаров е посочил, че има налични средства от 6200 лв., а съпругата му Меглена Цацарова – 21 000 лв.

Той има два влога – от 77 500 лв. и 26 702 евро (парите са от заплати и наеми). Госпожа Цацарова също е с два влога – от 99 335 лв. и 21 582 евро (от свободна професия – нотариус и наеми).

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.