Последни новини
Home / Законът / Делата срещу Ченалова и „КТБ“ – в един ден в спецсъда

Делата срещу Ченалова и „КТБ“ – в един ден в спецсъда

Defakto.bg

В един ден – 23 януари, вторник, в специализирания наказателен съд са насрочени две знакови дела.

Вероятно случайно, в сградата на ул.“Черковна“ в София ще се съберат трийсетината подсъдими и адвокати по процеса за източването на КТБ (както е известно, Делян Пеевски не е в този списък, не е и сред свидетелите), както и уволнената съдийка Румяна Ченалова, обвинена във връзка с воденото някога от нея в Търговското отделение на СГС дело между „Обединени енергийни търговци“ и НЕК.

На 23 януари ще е вторият опит за старт на „уникалния“ процес за КТБ, образно охарактеризиран от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев като кацане на луната с дизелов двигател. Първият опит за тръгване на делото бе направен на 13 декември м.г. и приключи безславно – пребиваващият в Белград основен подсъдим Цветан Василев, сочен от обвинението за ръководител на организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводители, касиери, не бе получил нито обемния обвинителен акт от над 10 000 страници, нито призовка за заседанието. Предстои да видим дали опитът за рестарт ще е успешен  – чува се, че и този път ще последва отлагане.

Делото срещу Ченалова пък се оказа в спецсъда на 28 декември м.г. след като на два пъти бе връщано от СГС – веднъж заради наличието на функционален имунитет на съдията и липсата на престъпления, втория път – заради неясни и противоречиви обвинения. Междувременно влязоха в сила промените в НПК, прехвърлили делата срещу „високата корупция“ на спецправосъдието и случаят „Ченалова“ попадна в този списък, без промени в обвиненията.

И двете дела са на стадия на разпоредителното заседание, на което занапред трябва да се решат и изчерпят всички спорни въпроси, включително и за връщане на казусите на прокуратурата. Поправките в НПК забраниха тези въпроси да се повдигат повече по време на съдебното следствие. Въвеждането на разпоредително заседание наред с още куп промени в НПК са атакувани от Висшия адвокатски съвет пред КС.

А междувременно във Върховния административен съд повече от два месеца решението си чака друг казус, свързан с Румяна Ченалова. Тя оспори решението на предишния ВСС за уволнението й от системата, позовавайки се включително на факта, че двама кадровици са били както вносители на предложението за образуване на дисциплинарно дело срещу нея, така и членове на дисциплинарния й състав, т.е. нейни съдници. Тълкувателно решение на самия ВАС от миналата година категорично обяви подобна „кобминация“ за недопустима, последицата би трябвало да е отмяна на решението за уволнение. Но произнасянето нещо се забави.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.