Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите на среща за трудовите права

Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите на среща за трудовите права

Defakto.bg

Синдикатите ще инициират законодателна промяна за отпадане на правомощието на работодателите да плащат до 60 % от трудовите възнаграждения

Омбудсманът Мая Манолова, Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ и Конфедерация на труда /КТ/ „Подкрепа“ организират пресконференция, на която ще обявят съвместни действия за защита на трудовите права на гражданите. Брифингът ще се състои на 22 януари 2018 г., понеделник, от 11.00 часа в Централата на КНСБ – пл. „Македония“ №1, II етаж – Конгресен център „Глобус“.

Повод за срещата с журналистите са неизплатените заплати в контекста на последните законодателни промени, приети от Народното събрание и решението на Конституционния съд от 16 януари т.г., което дава право на работодателите да изплащат само до 60% от трудовото възнаграждение на работниците.

По късно през деня, около 12.30 – 13.00 часа, ще се проведе среща в гр. Дупница, където 140 работници от обувна фирма „А. М. shoes” са оставени повече от два месеца без заплати.

По повод отхвърленото искане на Омбудсмана да бъде зачертана разпоредбата, според която работодателите имат право да плащат до 60 % от  брутното трудово възнаграждение, не по-малко от минималната заплата, Манолова заяви, че никъде по света няма такава норма – при доборсъвество изпълнение на  трудовите задължения, бизнесът да не е длъжен да плати цялата заплата на работниците. Категорична е,че това положение трябва да се промени.

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов пред  БНР,  синдикатите  ще поискат от  Народното събрание да се произнесе по този въпрос, като отмени текста.“ Съществуват две възможности, каза той. „Едната е да искаме от НС да отмени този текст по категоричен начин, а другата е да се съобразим със съществуващата обективна ситуация, при която в практиката има случаи, при които не може работодателят да плати дължимото поради причини от най-различен характер, които не зависят от него. Това обстоятелство ни кара да мислим, че е допустимо да се въведе като принцип, че работодателят дължи всичко съобразно изработеното, така както е записано в Конституцията и да се допусне изключение по обективни причини да изплаща до 60%, но не за повече от един месец“.

Според Христов, бизнесът основателно се притеснява, че оскъпяването на тока ще го затрудни и това ще се отрази върху бита: Всяко едно поскъпване на тока ще доведе до поскъпване на крайния продукт на бизнеса, а крайният продукт е за гражданите. За протести трудно можем да говорим. Тази седмица ще бъдат готови позициите ни. Заедно с КТ „Подкрепа“ обсъждахме проблема. Ние приемаме, че проблем има, но се отнасяме по-спокойно на последиците от този проблем, добавя той пред Националното радио.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.