Последни новини
Home / Законът / Принципно решение: ВСС да иска от парламента тълкуване за „тайните“ присъди

Принципно решение: ВСС да иска от парламента тълкуване за „тайните“ присъди

Defakto.bg

Принципно решение да се иска автентично тълкуване на законодателната воля за „тайните присъди“ са взели две комисии на ВСС на съвместно заседание, научи De Fakto.

Става дума за новите норми в НПК и в Закона за съдебната власт, в сила от 5 ноември 2017 г., които трябвало да сложат край на бягствата от правосъдието. Те забраниха ефективните присъди да бъдат публикувани, докато не се получи уведомление от прокурора, че са „предприети действия за тяхното изпълнение“.

Проблемът скандално изникна през ноември м.г., когато бе „допълнен“ от решение на Комисията по информационни технологии на ВСС, от което се разбираше, че забраната се разпростира върху всички ефективни присъди, независимо от инстанцията. После комисията се „поправи“ – уточни, че това не се отнася до първоинстанционните и въззивни присъди, които са обжалвани или протестирани (сиреч не са окончателни).

Поправката обаче отново роди спорове – трябва ли първоинстанционните и въззивни съдилища да изчакват срока за обжалване и протест, за да публикуват решенията си по наказателни дела, с които някой е осъден да влезе в затвора? (Цялата тази дискусия се развиваше на фона на принципа, че правосъдието у нас е публично – т.е. въпреки някои изключения поне решенията му не може да са секретни!)

Така в първите си работни дни през 2018-а две комисии на ВСС – правната и по информационни технологии – отново са се занимали с въпроса. По този повод са били изслушани и пресаташета на съдилища, онагледили проблема. Взето е решение да се иска тълкуване от НС, но протоколът от това заседание от една седмица не излиза на сайта на ВСС.

А че въпросните законови забрани – каквото и автентично тълкуване да им дадат депутатите – са очевидно безсмислени, говорят само два факта. Първият, след постановяването на окончателното решение „доживот“ за „Килърите“ присъдата бе разпространена по медиите, макар ВКС близо седмица георично да мълчеше, заради законовата забрана.

Вторият- трагично прочулият се след шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов оказа се, още през 2009 г. е трябвало за пореден път да влезе в затвора, но се е укрил преди постановяването на окончателната присъда. И до януари 2018 г. така и не бе „открит“. А когато го намериха, се оказа, че се е самоубил.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.