Последни новини
Home / Законът / Цацаров, ДАНС, митниците: В системата за акцизите няма изчезнали записи, има само „пропуски“!

Цацаров, ДАНС, митниците: В системата за акцизите няма изчезнали записи, има само „пропуски“!

Defakto.bg

Но в БАЦИС е можело да се влиза с една парола, отдалечено, по скайп 

В Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) не са изтривани записи в интерес на определени „клиенти“, защото няма конкретни доказателства за това. Е, имало е „проблеми“ и „пропуски“ – но дотам. А благодарение на взетите мерки вече всичко се поправя.

До това се сведоха днес изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър Владислав Горанов, шефовете на митниците Георги Костов и на ДАНС Димитър Георгиев.

От всичко, което чухме, разбрахме, че има технически проблеми, които се отстраняват през годините, обобщи председателят на групата на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов.

Ден преди извънредното заседание на НС във вторник по внесения от БСП вот на недоверие на кабинета „Борисов“ – 3, по принцип „закритата“ за публика комисия на Цветанов проведе поредното си открито заседание. Явно за да се чуят от всички направените декларации.

Владислав Горанов и Георги Костов на заседанието на комисията

Поводът за откритото заседание бе формулиран така: „Изслушване на министъра на финансите Владислав Горанов и на директора на Агенция „Митници” Георги Костов относно информация от ДАНС и прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС)“.

Случва се, след като проблемът първо бе повдигнат от БСП, после парламентарният председател Цвета Караянчева поиска от Цацаров и шефа на ДАНС Георгиев да разсекретят докладите по проверките на БАЦИС,  а от прокуратурата отвърнаха, че те не могат да свалят грифовете на ДАНС, но, от своя страна на два пъти са отказали образуване на досъдебно производство за пробив на акцизната система, понеже нямало данни за извършени престъпления.

Така основният въпрос стана: бъркано ли е в централизираната система и има ли „печеливши“ от това? Не, не и не, единодушна бе днес властта. В същото време от разсекретения доклад на ДАНС става  ясно, че в случая категоричността е невъзможна – установени са ред „възможности“ за влизане в системата чрез пароли, отдалечен достъп, скайп, айсикю и т.н.

А изпълнителнителният директор на Българската петролна и газова компания Андрей Делчев днес бе категоричен: доклад на ДАНС е показал, че централизирана информационна система на митниците позволявала заличаване без следа на информация за акцизните товари. За последните шест месеца от системата са “изчезнали“ 300 000 транзакции за стотици милиони левове, категоричен бе Делчев пред БТВ. Именно неговата организация още през 2015 г. е внесла сигнал в прокуратурата за БАЦИС.

Какво казаха от ДАНС?

Говори шефът на агенцията за национална сигурност Димитър Георгиев:

„В края на 2015 г. ДАНС придоби информация, че има несъвършенство в системата БАЦИС, после получихме разпореждане от СГП за извършване на проверка по сигнал. Междувременно се получи информация от Агенция „Митници“ за проблеми със системата, беше придобита информация за уязвимост на системата и проблеми с нейната функционалност. Снети са обяснения от 18 служители на митниците, направен е анализ на техническото състояние на системата, установен е рисков потенциал и това е описано в доклада до СГП. Става дума за достъп с една и съща слаба парола, че системата не се актуализира своевременно, налично приложение на отдалечен достъп. Получихме обратна информация от Агенция „Митници“ за предприети действия в тази насока – спряна е възможността за достъп с една и съща парола, приложението за отдалечен достъп“ и т.н.

Какво каза Сотир Цацаров?

Лек конфуз настъпи преди изказването на главния прокурор не заради него, а заради Цветанов. Давайки думата на Цацаров, шефът на групата на ГЕРБ го прикани да „направите оценки“ и на внесения от БСП вот на недоверие в тази му част (за акцизната система – б.р.)

От БСП веднага скочиха, а Цацаров обяви: „В интерес на истината не бих си позволил да коментирам мотиви за вота, не ми е работа“.

Главният прокурор Сотир Цацаров

Нататък обвинител №1 каза, че постъпването на сигнала, действията на прокуратурата, събраните материали са известни и са били изложени на заседание на парламентарната комисия за сивата икономика, проведено на 16 ноември миналата година. „Докладът вече е декласифициран, потвърждавам всичко, което съм казал“, заяви Цацаров. Миналия петък неговият говорител Румяна Арнаудова съобщи, че след получения в прокуратурата сигнал и разпоредената пповерка саполучени два доклада от ДАНС, след което от Софийската градска прокуратура са отказали образуване на досъдебно производство заради липса на данни за извършено престъпление. След разпоредена от ВКП служебна проверка, апелативната прокуратура е потвърдила този отказ.

„Постановлението за отказ е от 22 юли 2016 г., прокурор Емилия Варадинова е направила изключително сериозен анализ на събраните материали“, каза главният прокурор. И продължи:  няма данни за безстопанственост, няма длъжностно престъпление, подробно е разгледан въпросът за компютърни престъпления. За тях е казано, че констатираните слабости не позволяват да се направи извод дали БАЦИС наистина е била обект на онлайн атаки.

Цацаров не спря дотук: „В медиите бе казано, че за определен период са били заличени компютърни маркирания на операции в БАЦИС. Учудва ме, че го каза асоциацията, подала сигнала. ДАНС установи уязвимост на системата, но бяха изискани данни от всички фирми, членове на асоциацията. Нито един от големите вностел и прозводтели на гориво у нас не изнесе и отрече данни за умишлено мнипулиране на системата и заличаване на записи, за които се твърди днес. Данни за изтриване, манипулиране на записи не са изнесени нито пред ДАНС, нито пред прокуратурата“.

 

Та така.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.