Последни новини
Home / Законът / БХК прожектира „23 причини“ в подкрепа на Истанбулската конвенция

БХК прожектира „23 причини“ в подкрепа на Истанбулската конвенция

Defakto.bg

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София вчера вечерта, в рамките на акцията “23 причини”- това се казва в съобщение до медиите на Българския хелзинкски комитет.
Акцията се е случила в навечерието на 23 януари 2018 г., когато Председателят на Народното събрание организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.
23-те жени, чиито имена са били  прожектирани на фасадата на Парламента, са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България.

“Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари”, казват от Български хелзинкски комитет. Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие, е написано в съобщението.
Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени.
Акцията е част от кампанията за ратифициране на Конвенцията, подкрепена от около 200 български организации.
Всеки гражданин може да стане част от промяната, като подпише петиция с настояване за ратификация, сочат от БХК. Това може да стане на адрес:
http://bit.ly/2mQ4XNq
 Гражданите се поканени и на демонстрацията в подкрепа на ратификацията (23-и януари, от 11.00 часа, в градинката между НС и СУ).

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата предаде на съд готвача Андре Токев, шофирал с 2 промила алкохол в кръвта

  Софийска районна прокуратура внесе в съда  обвинителен акт срещу 53-годишния  готвач Андре Токев,  заловен …

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.