Последни новини
Home / Законът / ВАС върнал дипломатическите номера върху колите на почетните консули

ВАС върнал дипломатическите номера върху колите на почетните консули

Defakto.bg

Върховният административен съд връща привилегията на почетните консули да се возят в коли с червени, дипломатически номера.

Делото бе заведено през 2016 г. по жалба на 10 почетни консули в България: Ивайло Дерменджиев (на Кения), Красимир Методиев (на Израел), Борислав Боянов (на Малта), Максим Бехар (на Република Сейшели), Викленния стор Меламед (на Кралство Тайланд), Христо Илиев (на Република Мавриций), Иван Тодоров (на Антигуа и Барбуда), Борислав Сарандев (на Шри Ланка), Борис Халачев (на Естония) и Захари Кушев (на Еквадор).

Те поискаха  отмяна на разпоредби от Наредбата за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица, издадена от вътрешния министър, обнародвани през 2016 г. след решение на правителството. Основанието им е, че с промените е допуснато „съществено нарушение на административнопроизводствени правила“, че има „противоречие с материалноправни разпоредби“, както и „несъответствие с целта на закона“.

Съобщението днес дойде от  „Офнюз“. Той цитира решението на тричленния състав на ВАС, което е  от 11 април 2017 г., но е  обнародвано едва сега.

Впоследствие проверка установи, че по казуса вече се е произнесъл и петчленен състав на Върховния административен съд. С неговото решение ВАС окончателно е отменил промените в Наредбата за регистрацията на автомобили, собственост на чужденци, с които през април 2016 г. беше отнето правото на почетните консули у нас да ползват червени дипломатически номера.

Решението е взето с 4:1 гласа, тъй като съдия Жанета Петрова го е подписала с особено мнение. Мнозинството на съдебния състав – Ваня Пунева, Искра Александрова, Мира Райчева и Албена Радославова (докладчик), приема доводите на тричленния състав, че промените не са мотивирани, че има разминаване между текста, който е бил подложен на обществено обсъждане, и този, който е приет, а освен това не е направена финансова обосновка на изменението, пише „Капитал“.

През 2016 година тогавашният външен министър Даниел Митов предложи голяма част от привилегиите на почетните консули на чужди държави у нас да отпаднат. Това той бе обещал на  премиера Бойко Борисов, който вече бе заявил, че правата които имат тези консули у нас ги „нямало никъде в Европа“.

В отворено писмо тогава  почетните консули изразиха недоумение от отношението и  начина, по който е „оценена“ работата им, като напомниха, че т.нар. привилегии са уредени във Виенската конвенция за консулските отношения.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.