Последни новини
Home / Законът / ВСС в спор откога се пенсионира съдия

ВСС в спор откога се пенсионира съдия

Defakto.bg

Принципен спор за това откога следва да се пенсионира съдия проведе днес колегията на ВСС.

Поводът бе пенсионирането на Татяна Тодорова от Административен съд – София-град, навършила 65 години в края на декември 2017 г. В молба до Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) от 15 декември обаче тя е поискала пенсионирането й да се отложи с 3 месеца, за да успее да изпише делата си.

В административното производство принцип за неизменност на съдебния състав няма, напомниха днес кадровици. В същото време Конституцията предвижда пенсиониране на магистратите на 65 г., допълниха те.

Посочено бе и че е задължение на административните ръководители да спират от разпределение съдиите, на които им предстои напускане на системата поради навършена възраст, като указанието на ВСС към тях е по наказателни дела спирането от разпределение да е 6 месеца преди това, а по останалите дела – 2 месеца преди това.

Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев обяви, че в комисията е имало сходна дискусия с посочване на три дати:  1 април (поискана от самата съдийка), 1 март (подкрепена от мнозинството) и 1 февруари. “Сега се очертаха две предложения – пенсиониране от 1 март, както предлага КАК или от датата на вземане на решението”, обобщи той. С 12 срещу 2 гласа колегията гласува съдия Татяна Тодорова да бъде пенсионирана от 1 март.

В същото време бе възложено на КАК повдигнатите днес въпроси да се обсъдят отново и да се предложи на колегията принципно решение откога се пенсионират съдиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Отзвуци от шокиращите свидетелства: Чудовищно! Прокуратурата вече трябваше да се е задействала

 Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор: Разказите на агробезнесменът Светослав Илчовски пред Временната комисия за проверка …

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.