Последни новини
Home / Законът / ВСС в спор откога се пенсионира съдия

ВСС в спор откога се пенсионира съдия

Defakto.bg

Принципен спор за това откога следва да се пенсионира съдия проведе днес колегията на ВСС.

Поводът бе пенсионирането на Татяна Тодорова от Административен съд – София-град, навършила 65 години в края на декември 2017 г. В молба до Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) от 15 декември обаче тя е поискала пенсионирането й да се отложи с 3 месеца, за да успее да изпише делата си.

В административното производство принцип за неизменност на съдебния състав няма, напомниха днес кадровици. В същото време Конституцията предвижда пенсиониране на магистратите на 65 г., допълниха те.

Посочено бе и че е задължение на административните ръководители да спират от разпределение съдиите, на които им предстои напускане на системата поради навършена възраст, като указанието на ВСС към тях е по наказателни дела спирането от разпределение да е 6 месеца преди това, а по останалите дела – 2 месеца преди това.

Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев обяви, че в комисията е имало сходна дискусия с посочване на три дати:  1 април (поискана от самата съдийка), 1 март (подкрепена от мнозинството) и 1 февруари. „Сега се очертаха две предложения – пенсиониране от 1 март, както предлага КАК или от датата на вземане на решението“, обобщи той. С 12 срещу 2 гласа колегията гласува съдия Татяна Тодорова да бъде пенсионирана от 1 март.

В същото време бе възложено на КАК повдигнатите днес въпроси да се обсъдят отново и да се предложи на колегията принципно решение откога се пенсионират съдиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.