Последни новини
Home / Законът / И Ченалова с фалстарт в спецсъда

И Ченалова с фалстарт в спецсъда

Defakto.bg

Делото срещу Румяна Ченалова също не стартира днес в специализирания наказателен съд. Новата дата е 12 февруари. Случи се часове след второто поред отлагане на мегапроцеса “КТБ”. И двете дела са на стадия на разпоредителното заседание.

Съдиите по двата казуса са различни. С организираната престъпна група от банкери, одитори, счетоводители и т.н. начело с Цветан Василев се занимава Виржиния Петрова.

Делото “Ченалова” се е паднало на съдия Николай Димитров. Специално за участие в него със заповед на Сотир Цацаров е командирована прокурор Клементина Паличева от СГП.

Отлагането е заради неполучени в срок книжа от защитата. Адвокати на Румяна Ченалова са нейният брат Станимир Ченалов, както и Огнян Митев.
Налице е процесуална пречка за даване на ход на делото, доколкото е депозирана молба от защитата, че съдебните книжа са получени по-малко от 7 дни преди насроченото заседание и не са могли да се запознаят с тях, прецени съдът. А в разпоредителното заседание трябва да се изчерпят всички възражения, най-вече свързани с прекратяване на съдебното производство.
Ченалова е обвинена за длъжностно и документи престъпления, извършени като търговски съдия в СГС по дело между “Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) и НЕК. Според прокуратурата тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила държавната, като е дала ход на процеса, без от ОЕТ да са внесли таксата от 430 000 лв., а били запорирани над 6 млн.лв. по сметките на НЕК. Търси й се отговорност и за поправка и допълнение на протокол от съдебно заседание.
Казусът “Ченалова” се озова в спецсъда, след като делото на два пъти бе прекратявано от Софийския градски съд. Съдия Вера Чочкова се произнесе, че повдигнатите обвинения непозволено навлизат в сферата на функционалния магистратски имунитет, а престъпления няма. След връщане от столичния апелативен съд с указание да няма позоваване на имунитет, съдия Даниела Талева от СГС прекрати делото заради неясни и противоречиви обвинения. То бе внесено от прокуратурата в специализирания съд на 28 декември 2017 г.
От друг съд – Върховния административен съд се чака решение по дело, заведено от самата Ченалова срещу уволнението й от предния ВСС. Казусът е обявен за решаване на 8 ноември 2017 г., до днес решение няма.

About De Fakto

Проверете също

Радев: “Съкрушителната оценка” на САЩ за корупцията у нас нямаше да я има, ако властта се бе вслушала в хората

Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе …

Кандидатите в конкурса за преместване в РП подават документи от 8 до 19 март

Решението на Прокурорската колегия на ВСС за обявяване на конкурс за преместване и заемане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.