Последни новини
Home / Законът / И Ченалова с фалстарт в спецсъда

И Ченалова с фалстарт в спецсъда

Defakto.bg

Делото срещу Румяна Ченалова също не стартира днес в специализирания наказателен съд. Новата дата е 12 февруари. Случи се часове след второто поред отлагане на мегапроцеса “КТБ”. И двете дела са на стадия на разпоредителното заседание.

Съдиите по двата казуса са различни. С организираната престъпна група от банкери, одитори, счетоводители и т.н. начело с Цветан Василев се занимава Виржиния Петрова.

Делото “Ченалова” се е паднало на съдия Николай Димитров. Специално за участие в него със заповед на Сотир Цацаров е командирована прокурор Клементина Паличева от СГП.

Отлагането е заради неполучени в срок книжа от защитата. Адвокати на Румяна Ченалова са нейният брат Станимир Ченалов, както и Огнян Митев.
Налице е процесуална пречка за даване на ход на делото, доколкото е депозирана молба от защитата, че съдебните книжа са получени по-малко от 7 дни преди насроченото заседание и не са могли да се запознаят с тях, прецени съдът. А в разпоредителното заседание трябва да се изчерпят всички възражения, най-вече свързани с прекратяване на съдебното производство.
Ченалова е обвинена за длъжностно и документи престъпления, извършени като търговски съдия в СГС по дело между “Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) и НЕК. Според прокуратурата тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила държавната, като е дала ход на процеса, без от ОЕТ да са внесли таксата от 430 000 лв., а били запорирани над 6 млн.лв. по сметките на НЕК. Търси й се отговорност и за поправка и допълнение на протокол от съдебно заседание.
Казусът “Ченалова” се озова в спецсъда, след като делото на два пъти бе прекратявано от Софийския градски съд. Съдия Вера Чочкова се произнесе, че повдигнатите обвинения непозволено навлизат в сферата на функционалния магистратски имунитет, а престъпления няма. След връщане от столичния апелативен съд с указание да няма позоваване на имунитет, съдия Даниела Талева от СГС прекрати делото заради неясни и противоречиви обвинения. То бе внесено от прокуратурата в специализирания съд на 28 декември 2017 г.
От друг съд – Върховния административен съд се чака решение по дело, заведено от самата Ченалова срещу уволнението й от предния ВСС. Казусът е обявен за решаване на 8 ноември 2017 г., до днес решение няма.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.