Последни новини
Home / Законът / По второ дело: 15 години затвор за ген.Кирчо Киров (допълнена)

По второ дело: 15 години затвор за ген.Кирчо Киров (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата ще иска задържането на бившия шеф на Националната разузнавателна служба под “домашен арест”

15 години затвор и конфискация на имущество е присъдата на Софийския военен съд по второ дело срещу бившия шеф на разузнаването ген.Кирчо Киров. Обвинението по него бе за длъжностно присвояване на над 5 млн.лв. за разузнавателна дейност, приключила през 1999 г.

Делата срещу ген.Киров са секретни, тази присъда е четена вчера, а днес за нея съобщи прокуратурата. Той неизменно заявява, че е невинен.

На брифинг в Съдебната палата бе обявено, че обвинителите под пагон ще искат от съда задържане на бившия шеф на НРС под “домашен арест”. В момента мярката му за неотклонение е парична гаранция.

Според юристи делото е било “скорострелно”, без сериозно проучване на доказателствата. За това по време на съдебното следствие адвокатът на Киров Димитър Вълчев дори е искал отвод на съдия.

Присъдата не е оканчателна, ще бъде оспорена пред военноапелативиня съд.

Това е едно от трите дела, заведени от прокуратурата срещу ген.Киров след свалянето му от длъжността.

По първото от делата – пак за длъжностно присвояване, но на 4,7 млн.лв., той бе осъден от две инстанции на военното правосъдие на 10 г. затвор. Но ВКС отмени присъдата и върна казуса за повторно разглеждане на втора инстанция заради нарушения при преценката на доказателствата, пряко рефлектирали върху правото на защита.

Третото дело срещу ген.Киров е за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в тв интервю е разказал как български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран.

“Това беше един много бърз, скоротечен и режисиран процес. Аз бях осъден единствено и само по показанията на един свидетел. Очевидно трябва да се отвлече вниманието от дебатите за корупция – да бъдат омаловажени. Очевидно е, че трябва да покажем пред международните фактори, пред нашите европейски партньори, че има осъдена знакова фигура”, коментира новата присъда Кирчо Киров, цитиран от “Фокус”.

По-късно от пресцентъра на прокуратурата разпространиха следното съобщение:

“Вчера, 22.01.2018 г. Софийската военно – окръжна прокуратура постигна тежка осъдителна присъда и по второто дело, водено  срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба – генерал Кирчо Киров.

Обвинителният акт беше внесен  в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства – събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров – Димитър Лидарев – полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. “

P.S.  Интересно, защо отново прокуратурата съобщава за присъда, четена от съда? Да не би защото в някои прочити законът вече да забранява на съдиите да обявяват ефективни присъди дори и на първа инстанция, докато не изтече срокът за обжалването и протестирането им?

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.