Последни новини
Home / Законът / По второ дело: 15 години затвор за ген.Кирчо Киров (допълнена)

По второ дело: 15 години затвор за ген.Кирчо Киров (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата ще иска задържането на бившия шеф на Националната разузнавателна служба под „домашен арест“

15 години затвор и конфискация на имущество е присъдата на Софийския военен съд по второ дело срещу бившия шеф на разузнаването ген.Кирчо Киров. Обвинението по него бе за длъжностно присвояване на над 5 млн.лв. за разузнавателна дейност, приключила през 1999 г.

Делата срещу ген.Киров са секретни, тази присъда е четена вчера, а днес за нея съобщи прокуратурата. Той неизменно заявява, че е невинен.

На брифинг в Съдебната палата бе обявено, че обвинителите под пагон ще искат от съда задържане на бившия шеф на НРС под „домашен арест“. В момента мярката му за неотклонение е парична гаранция.

Според юристи делото е било „скорострелно“, без сериозно проучване на доказателствата. За това по време на съдебното следствие адвокатът на Киров Димитър Вълчев дори е искал отвод на съдия.

Присъдата не е оканчателна, ще бъде оспорена пред военноапелативиня съд.

Това е едно от трите дела, заведени от прокуратурата срещу ген.Киров след свалянето му от длъжността.

По първото от делата – пак за длъжностно присвояване, но на 4,7 млн.лв., той бе осъден от две инстанции на военното правосъдие на 10 г. затвор. Но ВКС отмени присъдата и върна казуса за повторно разглеждане на втора инстанция заради нарушения при преценката на доказателствата, пряко рефлектирали върху правото на защита.

Третото дело срещу ген.Киров е за издаване на държавна тайна през 2014 г., когато в тв интервю е разказал как български шофьор е бил спасен от смъртно наказание в Иран.

„Това беше един много бърз, скоротечен и режисиран процес. Аз бях осъден единствено и само по показанията на един свидетел. Очевидно трябва да се отвлече вниманието от дебатите за корупция – да бъдат омаловажени. Очевидно е, че трябва да покажем пред международните фактори, пред нашите европейски партньори, че има осъдена знакова фигура“, коментира новата присъда Кирчо Киров, цитиран от „Фокус“.

По-късно от пресцентъра на прокуратурата разпространиха следното съобщение:

„Вчера, 22.01.2018 г. Софийската военно – окръжна прокуратура постигна тежка осъдителна присъда и по второто дело, водено  срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба – генерал Кирчо Киров.

Обвинителният акт беше внесен  в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства – събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров – Димитър Лидарев – полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. „

P.S.  Интересно, защо отново прокуратурата съобщава за присъда, четена от съда? Да не би защото в някои прочити законът вече да забранява на съдиите да обявяват ефективни присъди дори и на първа инстанция, докато не изтече срокът за обжалването и протестирането им?

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.