Последни новини
Home / Законът / Обединиха в общо дело исканията на съдии и адвокати срещу прехвърлената ВИП-корупция в спецсъда

Обединиха в общо дело исканията на съдии и адвокати срещу прехвърлената ВИП-корупция в спецсъда

Defakto.bg

Конституционният съд допусна две дела на  Висшия адвокатски съвет  във вторник, едно на БСП

Съдия Цанка Цанкова

Съдът е приел да  разгледа атакуваните от адвокатурата над 20 текста от новия Наказателно процесуален кодекс (НПК),  съдия докладчик e проф. Цанка Цанкова. (к.д. номер 12). Оспорената от адвокатите разширена подсъдност на Специализирания наказателен съд обаче  е прехвърлена към вече аналогично и допуснатото дело по искане на  Върховния касационен съд срещу същия текст.

Съдия Таня Райковска

Така исканията срещу новата подсъдност на спецсъда ще се гледат „съвместно” в дело №10, за да бъдат избегнати противоречиви решения. Съдия докладчик по делото е Таня Райковска.

В искането си до КС Висшият адвокатски съвет ( ВАдвС ) аргументира позицията, че с новите законодателни промени  Специализираният наказателен съд (СпНС) се превръща в извънреден. Както вече е известно на СпНС бяха дадени дела за престъпления,  извършени  от  депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, магистрати и др.  Според адвокатурата обаче именно специализацията по лица и длъжности, а не по предмет на делата,  придава на СпНС облик на  извънреден съд.

Като се  добавят и промените в Закона за съдебната власт за извънредни заплати на  спецсъдиите, кадруване с командировки и др., спецсъдът се сдобива с  нетипична персонална подсъдност, смята ВАдвС.  С въведените  специални правила за по-кратки срокове за насрочване на делата пък се съкрлащава срока за подготовка и организиране на защитата, казват те.  Обръщат внимание и на командироването от друг съдебен орган, без преместването да е след конкурс и пр. Друг акцент е, че посочената цел в мотивите на законопроекта е “да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания” – или,  целта не са справедливи присъди, а удовлетворяване на обществени очаквания.

С подобни аргументи и върховните съдии поискаха променената подсъдност да бъде обявена за противоконституционна.

Сред оспорените текстове са и новите  редакции на чл. 301, ал. 4 и чл. 305, ал. 6 НПК, според които законодателят разпорежда на първоинстанционния съд две взаимно изключващи се правомощия – от една страна, той е длъжен да прекрати наказателното производство, когато описаното в обвинителния акт деяние представлява административно нарушение, а, от друга страна, е длъжен да наложи на подсъдимия наказание, когато деянието съставлява “административно нарушение, предвидено в закон или указ”.

Съдът днес е допуснал и делото по искане на Висшия адвокатски съвет за  обявяване на  противоконституционност на разпоредбите на § 15 от Преходни и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Съдия докладчик по делото е проф. Борис Велчев.  Решението ще бъде взето идния вторник.

Оспорените промени  въведоха  с обратна сила нови условия за отдаване под наем и аренда на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, а именно – само за животновъди, които могат да гарантират определено ниво на гъстота на животни в съответните пасища.

Допуснато за разглеждане по същество бе и дело №14/2017 г., образувано по искането на 66 депутати от “БСП лява България” , които искат да  бъде обявявена за противоконституционна разпоредбата на  чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. “Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Съдия докладчик е Румен Ненков.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.