Последни новини
Home / Законът / Обединиха в общо дело исканията на съдии и адвокати срещу прехвърлената ВИП-корупция в спецсъда

Обединиха в общо дело исканията на съдии и адвокати срещу прехвърлената ВИП-корупция в спецсъда

Defakto.bg

Конституционният съд допусна две дела на  Висшия адвокатски съвет  във вторник, едно на БСП

Съдия Цанка Цанкова

Съдът е приел да  разгледа атакуваните от адвокатурата над 20 текста от новия Наказателно процесуален кодекс (НПК),  съдия докладчик e проф. Цанка Цанкова. (к.д. номер 12). Оспорената от адвокатите разширена подсъдност на Специализирания наказателен съд обаче  е прехвърлена към вече аналогично и допуснатото дело по искане на  Върховния касационен съд срещу същия текст.

Съдия Таня Райковска

Така исканията срещу новата подсъдност на спецсъда ще се гледат „съвместно” в дело №10, за да бъдат избегнати противоречиви решения. Съдия докладчик по делото е Таня Райковска.

В искането си до КС Висшият адвокатски съвет ( ВАдвС ) аргументира позицията, че с новите законодателни промени  Специализираният наказателен съд (СпНС) се превръща в извънреден. Както вече е известно на СпНС бяха дадени дела за престъпления,  извършени  от  депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, магистрати и др.  Според адвокатурата обаче именно специализацията по лица и длъжности, а не по предмет на делата,  придава на СпНС облик на  извънреден съд.

Като се  добавят и промените в Закона за съдебната власт за извънредни заплати на  спецсъдиите, кадруване с командировки и др., спецсъдът се сдобива с  нетипична персонална подсъдност, смята ВАдвС.  С въведените  специални правила за по-кратки срокове за насрочване на делата пък се съкрлащава срока за подготовка и организиране на защитата, казват те.  Обръщат внимание и на командироването от друг съдебен орган, без преместването да е след конкурс и пр. Друг акцент е, че посочената цел в мотивите на законопроекта е „да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания“ – или,  целта не са справедливи присъди, а удовлетворяване на обществени очаквания.

С подобни аргументи и върховните съдии поискаха променената подсъдност да бъде обявена за противоконституционна.

Сред оспорените текстове са и новите  редакции на чл. 301, ал. 4 и чл. 305, ал. 6 НПК, според които законодателят разпорежда на първоинстанционния съд две взаимно изключващи се правомощия – от една страна, той е длъжен да прекрати наказателното производство, когато описаното в обвинителния акт деяние представлява административно нарушение, а, от друга страна, е длъжен да наложи на подсъдимия наказание, когато деянието съставлява „административно нарушение, предвидено в закон или указ“.

Съдът днес е допуснал и делото по искане на Висшия адвокатски съвет за  обявяване на  противоконституционност на разпоредбите на § 15 от Преходни и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Съдия докладчик по делото е проф. Борис Велчев.  Решението ще бъде взето идния вторник.

Оспорените промени  въведоха  с обратна сила нови условия за отдаване под наем и аренда на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, а именно – само за животновъди, които могат да гарантират определено ниво на гъстота на животни в съответните пасища.

Допуснато за разглеждане по същество бе и дело №14/2017 г., образувано по искането на 66 депутати от „БСП лява България“ , които искат да  бъде обявявена за противоконституционна разпоредбата на  чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. „Субсидии и други текущи трансфери“ от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Съдия докладчик е Румен Ненков.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.