Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева: Да приемем Истанбулската конвенция, но с тълкувателна декларация

Цецка Цачева: Да приемем Истанбулската конвенция, но с тълкувателна декларация

Defakto.bg

Обществена дискусия за обсъждане на законопроекта за ратифицирането на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие се проведе в Софийския университет.  Форумът продължи повече от три часа и бе  организиран от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Участие взеха  депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, на основните вероизповедания,  експерти и журналисти.  Събитието се предаваше по БНТ.

Изказванията, на моменти яростни „за“ и „против“, отразяваха вече оформилото се разделение и в парламента.  Представителите на  ГЕРБ твърдо защитават конвенцията, проти се обявиха от  Обединените патриоти и БСП, както и от Българската православна църква. Според противниците на Конвенцията тя ще доведе до въвеждане в законодателството на т.нар. „джендър идеология“ – размиване на понятието пол с въвеждане на дефиниция със социална вместо с биологична основа, и ще постави основите за отправяне на искания за признаване на т. нар. „трети пол“ и еднополови бракове.

„След така сложилия се до момента дебат в обществото, моето лично мнение е, че ще бъде полезно да има една тълкувателна декларация, за да успокои онези, които все още имат съмнения и резерви по отношение на целите и последиците от присъединяването към Истанбулската конвенция“. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева.

Конвенцията призовава държавите – страни по нея да действат от гледна точка на равенството между половете, при изпълнение на задължението си да предприемат мерки за защита и подкрепа на жертвите на насилие над жени и домашното насилие в това число. Категорично искам още веднаж да заявя, че съгласно Конвенцията няма задължение  за осигуряване на правно признаване на трети пол, съгласно националното законодателство.

За съжаление, не стана ясно защо дискусиите тръгнаха постфактум, след като кабинетът предложи за ратификация Конвенцията, а не преди това, какъвто си е редът.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.