Последни новини
Home / Законът / За една година: 3380 „нови“ българи, но нито един по графата „инвеститор“

За една година: 3380 „нови“ българи, но нито един по графата „инвеститор“

Defakto.bg

Вицепрезидентът Илиана Йотова отчете дейността по гражданството, помилванията и даването на убежище

Общо 3380 човека са получили българско гражданство за едната година мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова. Това отчете вицепрезидентът, упълномощена да се занимава с гражданството, помилванията и предоставянето на убежище, днес.

Традиционно, най-много сред „новите“ българи са граждани на Македония, основно по привилигерования ред за български произход. Но нито един от тези 3380 човека не е получил българско гражданство по т.нар. графа „инвеститор“, подчерта Йотова. А законът дава привилегиии на чужденците, инвестирали у нас не по-малко от 2 млн.лв. в рамките на година или вложили в капитала на българско дружество не по-малко от 1 млн.лв. по приоритетен инвестиционен проект. Обяснения за красноречивата липса може би бил могъл да даде министърът на икономиката, посочи вицепрезидентът.

От началото на прехода българско гражданство са получили общо 153 000 човека, посочи Йотова. И пледира за законодателни промени в сферата на гражданството (ускоряване на процедурата), българите в чужбина, пребиваването на чужденците.

Илиана Йотова отчете и положителна тенденция: „Раждаме второ поколение млади българи, които искат да бъдат български граждани, защото техните родители вече са го получили на основание български произход“.

И още: „Не можем да върнем всички наши сънародници унас, но можем да работим успешно за завръщането на българското у тях, да върнем децата им. Недоумявам защо те бяха изцяло изключени от темите на българското председателство“.

По другата насока в дейността й  помилванията, отчетът показва 577 подадени молби, по които има 7 издадени указа на президента за помилване. За първи път всички казуси са качени на електронен публичен регистър на сайта на президенството, подчерта Йотова.

Направи и тревожни изводи на базата на подадените молби. Първо, все по-ниска е възрастта на извършителите на престъпления, те са все по-необразовани, най-страшното е, че извършват престъпления по няколко пъти. Второ, голяма част от престъпленията са  свързани с домашно насилие, но извършителите им дори не разбират, че са станали престъпници. „Превенцията на Закона за домашно насилие не изпълнява функцията си – какво от това, че има ограничителна заповед и други мерки?“, заключи Илиана Йотова по този повод. Трето, все повече престъпления се вършат от зависими от накротици, от алкохол, като повечето от тях са престъпления на пътя.

По отношение на работата на комисията за политическо убежище бяха отчетени 23 получени молби.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.