Последни новини
Home / Законът / Комисия на парламента отхвърли Истанбулската конвенция

Комисия на парламента отхвърли Истанбулската конвенция

Defakto.bg

БСП внася искане за референдум „За“ или „Против“ документа

Комисията за младежта и спорта е отхвърлила с 10 на 9 гласа ратификацията на Истанбулската конвенция. Решаващият глас против е бил на депутат от ГЕРБ Георги Марков. Така с неговия вот и гласовете на БСП и Обединени патриоти предложената за ратификация от правителството конвенция получи първо „Не“ в парламента.

В момента още пет комисии гледат документа, съобщи в. 24 часа.

В правната комисия разглеждането на въпроса е било отложено, научи De Fakto.  Аргументите на  левицата за отпадане на точката от дневния ред са били, че  обществото е разделено в позициите си за ратифициране на документа и се нуждае от още дебати.  Освен това не е направена оценка на въздействие върху законодателството от приемането на конвенцията. Пенчо Милков от БСП е призовал към мъдрост и отлагане на разглеждането на документа. Емил Димитров-Ревизоро от „Обединени патриоти“ заявил, че конвенцията е била подписана преди много години и нямало причина да се бърза толкова с ратификацията ѝ, „за да не се излагаме пред чужденците“. Той изрази неодобрението си, че темата е била вкарана в днешния дневен ред на правната комисия вчера.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ пък  заявил, че  не вижда някакви особености по узаконяването на конвенцията.

 От  ГЕРБ били амбицирани конвенцията да бъде приета идващата седмица – в сряда, смятат запознати.

Любопитна е равносметката за политическото разпределние в НС  по темата на КлубZ:  Засега разпределението на силите в Народното събрание, е: ГЕРБ и ДПС, които подкрепят конвенцията срещу БСП, „Обединени партиоти“ и „Воля“ – против. Първите две партии имат общо точно 120 народни представители – в това число обаче е и Георги Марков, който досега е твръдо против. В ДПС пък има избраник, които не посещава Народното събрание (бел. ред. Пеевски). Трите формации на обратната теза имат също 119 депутати. В 44-ото Народно събрание има само 1 независим депутат – бивш кадър на ДПС. Той най-често гласува с управляващите от ГЕРБ.

БСП вече поиска референдум за Истанбулската конвенция и спиране на ратификацията на документа в Народното събрание. Корнелия Нинова заяви, че необходимите подписи ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание утре – четвъртък. От  БСП предлагат въпросът на референдума да бъде „За“ или против“ сте ратификацията на Истанбулската конвенция?“   Нинова обясни, че ако ратификацията бъде направена, според закона за допитванията,   референдум няма  да може да се проведе.

Нинова  обаче декларира, че левицата продължава с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. „Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони“, заяви тя.  Според нея само народът може да каже своето мнение по създалата се конфликтна ситуация.

Нинова каза, че още не са водени разговори с други политически сили, а само с неправителствени организации, гражданско общество и така наречените „мъдреци“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.