Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Българското председателство не е алиби за бездействие по болните теми

Президентът Радев: Българското председателство не е алиби за бездействие по болните теми

Defakto.bg

„Българското общество трябва да се пребори за това свещено право, свободата на словото зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор“

В идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си по време на отчетната пресконференция за годишнината от встъпването в длъжност.

Преди една година двамата с г-жа Илияна Йотова прекрачихме прага на тази сграда, подкрепени от доверието на над 2 млн. българи. След изминали 12 напрегнати и много динамични месеци, днес е време да отчетем нашата дейност,  бяха встъпителните му думи. Президентът  посочи най-важните събития, според конституционните му правомощия ,  направи кратък поглед на днешната действителност и очерта основни насоки за по-нататъшна дейност.  „Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, каза Радев.

От думите му стана ясно,че голяма част от усилията му през първата година на „Дондуков“ 2 са били посветени на борбата за изграждане на ефективен антикорупционен модел. Румен Радев припомни разсекретяването на консултативните срещи при президента за КТБ, свикването на КСНС за противодействие на корупцията, налагане на вето на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. „Приетият закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби. Той няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване“, заяви президентът и посочи, че със закона управляващите са изпълнили формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и ангажиментите си към българските граждани. „Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите“, посочи държавният глава.

 С него управляващите изпълниха формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и пред българските граждани. 

Според президента, при попълването на състава на новия антикорупционен орган няма да има баланс между институциите, което още отсега поставя под въпрос неговата независимост.

Радев  отбеляза амбициозния старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но изтъкна, че то не трябва да суспендира демокрацията. „Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики“, заяви държавният глава и  обърна внимание на ниското ниво на  чуждестранните инвестиции у нас, продължаващото обезлюдяване на обширни райони от страната и катастрофалните демографски тенденции.

На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството“, отбеляза президентът и изрази тревогата си, че когато доверието към Народното събрание отслабва, отслабват и всички останали институции.

Румен Радев подчерта също, че свободата на словото в страната ни е под въпрос. „Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор. Това не е само политически въпрос, а въпрос на личен ангажимент на всеки активен гражданин“, заяви президентът.

Държавният глава призова да отстояваме демократичните си права, без да очакваме разбиране и съдействие от Европа. „Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел към българските проблеми“, допълни президентът.

Съхраняване на демократичните права на българите, на гарантирането на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона ще бъдат във фокуса на работата на Румен Радев през следващата година. „Ще настоявам за прозрачност на собственост, на управленски решения и на харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще продължавам да работя за реформи в правосъдната система и антикорупционното законодателство, които да отговорят на високите обществени очаквания. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Пътуванията из България ме убедиха, че децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси“, заяви президентът.

Във външнополитически план Румен Радев ще продължи активната дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност, стабилност и просперитет, за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи.  Той припомни за външнополитическите си срещи и посещения, както и направените от него предложения.

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих

България трябва да присъства активно и да подкрепя всички формати за многостранно сътрудничество, които са необходими инструменти за съхраняване на мира и овладяване на ефектите от стихийната глобализация.

Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, резултатите са налице, подчерта още президентът. Той посочи като особено важен момент от пътуванията си срещите с българите зад граница. Той подчерта и активната дейност на вицепрезидента Йотова с българските общности в чужбина.

„В сферата на сигурността ще продължа да настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в този сектор. Без такъв подход средствата никога няма да стигат“, заяви държавният глава и призова за всеобхватно и дългосрочно планиране, с отчитане на динамиката на заплахите и характера на бъдещите конфликти. „Ще продължа да работя за интеграцията на българската наука и индустрия в европейските инициативи“, добави президентът. Румен Радев ще настоява и за приемане на закони и бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси.

За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората.

Относно инициативата за законодателна реформа за заплащането от държавата на духовните лица от всички вероизповедания президентът Радев посочи:

За да бъдат защитени нашите мюсюлмани, които са неразделна и важна част от нашето общество, от домогванията на чужди сили с користни интереси. До момента обаче нищо от това не се случи. И в бюджета за 2018 година няма предвидени необходимите средства. /…/ Ще продължа да настоявам за приемане на закон и на бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси

Необходими са неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонт на училища, а с изграждането на система за развитие на съвременни компетенции в младите хора, за стимулиране на научните изследвания и иновации, е позицията на държавния глава.

Обобщи, че  сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. „Тя не трябва да се използва като параван за отвличане на общественото внимание“, подчерта президентът.

 

Пълният текст на изказванията на държавния глава и на вицепрезидента може да прочетете на интернет страницата на Администрация на президента.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.