Последни новини
Home / Законът / Ротация във върховните прокуратури: ВАП нараства, ВКП намалява

Ротация във върховните прокуратури: ВАП нараства, ВКП намалява

Defakto.bg

Укрепват спецпрокуратурата с още 14 щата

Свободни щатни бройки да се прехвърлят от едната върховна прокуратура на другата, гласува днес колегията на ВСС по предложение на Сотир Цацаров. Става дума за два незаети щата във ВКП, които отиват във ВАП. Преди това кадровиците изслушаха зам.-главния прокурор Ася Петрова (на снимката), която е начело и на Върховната административна прокуратура. Крайното решение ще вземе пленумът на ВСС утре.

Пред прокурорската колегия Ася Петрова представи данни за двата отдела във ВАП – „Надзор за законност“ и „Административно-съдебен надзор“. И отбеляза в пъти нарасналата активност през последните две години.

Първо стана дума за „Надзор за законност“.

В този отдел работят 8 обвинители. За първите 6 месеца на 2017 г. те са решили общо 1287  преписки. Увеличението е 5 пъти спрямо 2014 г., когато решените преписки са били 152. Налице е голям брой актове при констатирани закононарушения – 73 за първите 6 месеца на м.г., докато за същия период на 2015 г. те са били 20.

8 пъти е увеличен броят на протестите пред ВАС и Административен съд – София-град, предимно срещу актове на органи на централната власт. Като примери Ася Петрова посочи протестите срещу решенията на КЕВР за цената на природния газ от април м.г., срещу увеличението на цената на водата за София от март м.г., срещу Тарифата за таксите, събирани от КЕВР, протест срещу заповед на министъра на околната среда за областта Калиакра.

Отбелязана бе и нарасналата активност на прокуратурите по места по проверки, инициирани от ВАП – протестирани са ред разпоредби в общински наредби. За 2017 г. има 765 протеста пред административните съдилища в страната, през 2014 г. те са били 83.

За другия отдел „Административно-съдебен надзор“ бе съобщено, че в него работят 27 прокурори, които преди това са били 30. А тази година предстои и пенсиониране на 4 обвинители.

През 2017 г. тези прокурори са участвали в 9512 административни дела, през 2016 г. – 8063 дела пред ВАС, през 2014 г. броят на делата е бил 2204. Тенденцията – нарастване на делата, но намаляване на щата.

Огнян Дамянов

Предложението за увеличаване на щата на ВАП бе подкрепено единодушно. Но преди това Цацаров се скара на кадровика Огнян Дамянов, който задаваше конкретни въпроси, „да не омаловажава работата на 8 човека, преобърнали практиката!“ Никога не съм си позволявал да подценявам труда и на който и да е прокурор, като член на комисията КАК питах във връзка със спецификите на върховните прокуратури, отвърна Дамянов. Дуплика от главния прокурор не последва.

Отказаха нови щатове на апелативната спецпрокуратура

Днес прокурорската колегия продължи укрепване на първоинстанционната спецпрокуратура заради промените в НПК, които й прехвърлят делата срещу „високата корупция“. Но отказа да увеличи щата на апелативната спецпрокуратура „заради ниска натовареност“.

За спецпрокуратурата бе гласувано да се поиска разкриването на 9 бройки за прокурор, като се съкратят 6 свободни длъжности във ВКП, 1 в Софийската апелативна прокуатура,  1 – в Бургаската апелативна прокуратура, 1- в ОП-Монтана.

Следователите в спецпрокуратурата ще нараснат с още 5 щата. За целта ще се съкратят по 1 бройка в НСлС, 2 в ОП-София, 1 в ОП-Търговище, 1 – в Добрич.

„Така на практика вземаме всички мерки за укрепването на спецпрокуратурата, включително и със служители“, обобщи Цацаров.

Миналата седмица спецпрокуратурата вече бе отделно укрепена с 5 следователски и 4 прокурорски бройки, както и с 12 за служители.

Но последва изненада, определена от главния прокурор като „кадрова динамика“. Оказа се, че двама прокурори от СГП – Дойчо Тарев и Илиян Рангелов, чиито щатове миналата седмица бяха прехвърлени към спецпрокуратурата, са се отказали да работят като специализирани и бройките им се връщат в СГП.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.