Последни новини
Home / Избрано / Шест заплати при пенсиониране? Да, но само при прекратен трудов договор!

Шест заплати при пенсиониране? Да, но само при прекратен трудов договор!

Defakto.bg

Работя над 15 години  в детско заведение. Пенсионирах се, но продължих да работя, без да ми бъде прекратен трудовия договор. Имам ли право на шест заплати поради пенсиониране и кога мога да ги получа. Има ли значение, че съм работила и в други детските заведения в същата община.  Валентина П., София

Обезщетението от шест заплати се изплаща при прекратяване на трудовия договор и при условие че сте придобила право на пенсия, както и че сте работила  10 години при същия работодател.  В описания случай,  очевидно  отговаряте на условията за възраст,  осигурителен стаж и продължителност на работата при един и същ работодател. Обстоятелството, че сте била на работа  в повече от едно детско заведение  не е препятствие пред обезщетението,  защото детското заведение е на  бюджетна издръжка и работодателят остава един и същ.  За да ви бъде изплатено обаче  това обезщетение, трябва да  прекратите трудовия си договор. Това може да стане по  взаимно съгласие на чл.325, ал.1 т.1  от КТ, а ако работодателят не е съгласен с предизвестие от 1 месец.

При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца(чл.222,  ал.3 от Кодекса на труда). Ако  е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж  обезщетението е в  в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение или последното получено.
Добре е да се знае, че  в  Кодекса за социално осигуряване е регламентирано и право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер. Това са случаите, при които работниците и служителите имат необходимия осигурителен стаж за тази пенсия, но не им достига възраст до 12 месеца.  В чл.  222, ал.4  от Кодекса на труда изрично е записано, че  работодателят дължи обезщетение в размер на шест или две бутни трудови възнаграждения на работниците или служителите, ако отговарят и на условията за ранно пенсиониране.

От 1 януари 2015 г. бе отменена разпоредбата на чл. 94, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, според която за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст беше необходимо лицето да преустанови упражняването на трудова дейност и осигуряването му да бъде прекратено. Това означава, че вече работник или служител, който е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, може да се пенсионира, без да прекратява трудовия си договор.

Законът обаче запази правилото,  че  обезщетение при пенсиониране се дължи само при прекратяване  на трудовия договор,  независимо от основанието за това.  То се изплаща дори когато уволнението е резултат  на дисциплинарно наказание.   Друго задължително условие за плащане на  обезщетение от шест заплати е работниците и  служителите да са  работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж.   Ако стажът е по-малък, обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за срок от 2 месеца.   Това обезщетение може да се изплаща само веднъж.

Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение или последното получено.  Работната заплата се  състои от:
1. основна работна заплата, 2. допълнителни трудови възнаграждения по Кодекса на труда,  наредба или  друг нормативен акт или в колективен трудов договор,   други трудови възнаграждения, според  нормативен акт или в индивидуалния трудов договор.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

12 коментара

 1. Мина Димитрова

  Здравейте,
  Предстои ми да се пенсионирам по
  чл. 68-а. Придобила съм правото за пенсия поради наличието на необходимият осигурителен стаж и навършени години през м.април, 2016г.
  Работила съм при един и същи работодател в продължение на повече от 30 г.

  След пенсионирането ще продължа да работя на същото работно място. В тази връзка въпросите са ми следните:

  1. Кога възниква основанието за изплащане на 6- те брутни работни заплати: Предходният месец към момента когато съм придобила правото на пенсия ; предходният месец към момента когато се пенсионирам или предходният месец към момента когато се прекрати трудовото правоотношение и ще се изплати обезщетението ?
  2.Размерът на въпросното брутно трудово възнаграждение включва ли допълнителното трудово възнаграждение, което е изплатено от друг работодател(не основния ми работодател)
  в предходният месец,(спрямо който ще се изчислят 6-те брутни заплати)?

  Предварително Ви благодаря!

 2. Лазарова

  Държавен служител съм и пенсионер. В едномесечно предизвестие съм. Освобождаването ми е по чл.103,ал1.,т.4 от Закона за държавния служител. Имам 18 г.трудов стаж в държавната администрация. ПОЛАГА ЛИ МИ СЕ 6 ЗАПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ?

  • Таня Василева

   Работя в една и съща администрация 29 години От тях 14 на трудов договор и 15 като държавен служител. Май месец ми предстои пенсиониране. Какво обезщетение следва да получа?

 3. МИЛЕНА БЛАГОЕВА

  ИМА ЛИ СРОК ПОЛУЧАВАНЕ НА ШЕСТТЕ ЗАПЛАТИ ОБЕЩЕТЕНИЕ -ОТ ДАТАТА НА ПРИДОБИВАНЕ НА ПЕНСИЯ ИЛИ ОТ ДАТАТА НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР?ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ СЛЕД ТРЕТАТА ГОДИНА ОТ ПОЛУЧАВАНЕ НА ПЕНСИЯТА ГУБЯ ТОВА ПРАВО НА ОБЕЩЕТЕНИЕ?БЛАГОДАРЯ.

 4. Предстои ми пенсиониране през 2019г.имам 11 години работени при един и същ работодател, имам ли право на 6 брутни заплати или работодателя ми не е задължен да ми ги изплати и има ли право да ми бъде отказано обещетението

  • Цветанка Петкова

   Съпругът ми получи решение за пенсия Работи 11 години при един и същи работодател но преди 2 години беше прехвърлен от една фирма в друга с прекратяване на договора и назначаване отново в другата.Шефът на двете фирми е един .Длъжността на съпругът ми е една и съща.Въпросът ми е има ли право на 6 заплати

 5. Цветанка Петкова

  Здравейте.Съпругът ми има решение за пенсия работи 11 г. в една фирма .има ли право на 6 брутни заплати подал е молба за напускане .Разбра че преди 2г. е бил не преназначен от едната фирма в другата а просто е прекъснат договора и е назначен в другата. Собственик е един и същ човек.Длъжността му е една и в двете фирми той не си мести дори работното място??

 6. Таня Димитрова

  Здравейте! Учител съм. Предстои ми пенсиониране по осигурителен стаж и възраст. В края на март навършвам годините и месеците и ще подам документи за пенсиониране. Разбрах, че мога да го направя и без да се прекратява трудовият ми договор, но за да получа полагащите ми се десет заплати и половина, трябва да се прекрати. Въпросът ми е, ще мога ли да кандидатствам за същата длъжност в същото училище след това? А в случай, че не се прекрати договорът и не взема заплатите, мога ли да продължа да работя на същата длъжност ?

 7. Цветана Петкова

  Пенсионирах се по възраст и стаж, решението ми е от 25.102018 г . До ден днешен не са ми изплатени 6- месечните заплати, които се полагат при пенсиониране. Къде да отида и как да постъпя, за да ми бъдат изплатени.

 8. Петя Желева

  Здравейте, обезщетението от 2 работни заплати важи ли за песионер, който се пенсионирал преи друг работодател , но в работил по трудов договор и починал?

  В чл. 222, ал.3 от Кодекса на труда /КТ/ е предвидено,че при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж – на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.