Последни новини
Home / Законът / Бившият ректор на Медицинския университет стана и ръководител на организирана престъпна група

Бившият ректор на Медицинския университет стана и ръководител на организирана престъпна група

Defakto.bg

Нови обвинения срещу академик Ваньо Митев за незаконен прием на студенти

Бившият ректор на Медицинския университет академик Ваньо Митев, подсъдим за неизгодна сделка и безстопанственост пред СГС, от днес е и с обвинение като „ръководител на организирана престъпна група“.

То му бе повдигнато от специализираната прокуратура по разследване за незаконен прием на студенти с неистински документи. Случва се след акция на ДАНС и ГДБОП в Медицинския университет миналата седмица. Обвиненията бяха огласени днес от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Общо обвиняемите са шестима, техните имена не бяха назовани. Всички са на свобода срещу гаранции от по 200 хил.лв. В списъка са един работещ в Медицинския университет и двама негови роднини, един бивш служител на МУ и студент, набирал чужденци, желаещи да учат у нас. „Основно граждани на ЕС, в частност на Великобритания, от арабски произход. Целта е била да получат право на постоянно пребивавне у нас, както и диплома за съответното образование“, обяви Гешев.

Спецпрокуратурата твърди, че е събрала данни за 20 чужди граждани, приети за студенти по медицина, без да отговарят на условията за това, като са платили между 40 000 и 50 000 евро. Отделно брояли за вземането на изпит. Не е известно някой от тях вече да е на пазара на медицински услуги.

Обвиненията нямат нищо общо с мен, контролът по приема е многостепенен и по същество е техническа работа, категоричен бе Ваньо Митев пред БТВ.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.