Последни новини
Home / Законът / Зам.-здравен министър от първия кабинет „Борисов“ стана обвиняем

Зам.-здравен министър от първия кабинет „Борисов“ стана обвиняем

Defakto.bg

Михаил Зортев (на снимката), заместник-министър на здравеопазването в кабинета „Борисов“-1, е станал обвиняем. Софийската градска прокуратура го е привлякла към наказателна отговорност за длъжностно престъпление, извършено основно през 2011 г., когато той бе в екипа на здравния министър Стефан Константинов. Конкретно – че е разрешил на частна клиника във Враца да работи на територията на държавната болница и така е нанесъл вреда от над 12 млн.лв.

Константинов бе вторият поред здравен министър при първото управление „Борисов“ и смени на поста Божидар Нанев, когото прокуратурата също обвиняваше за препарата „Тамифлу“, но съдът го оправда.

Самият Михаил Зортев се задържа в ръководството на здравното министерство 8 месеца, след което подава оставка – през 2011 г.

В днешното съобщение на прокуратурата е посочен само с инициали – интересно, защо?!

Ето го:

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за това, че в периода 30.12.2010 – 18.05.2011 г. в гр. София, е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – гр. Враца. С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на М.З. е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

Деянието е съставомерно по чл.282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК.

На М.З. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.“

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.