Последни новини
Home / Законът / Зам.-здравен министър от първия кабинет “Борисов” стана обвиняем

Зам.-здравен министър от първия кабинет “Борисов” стана обвиняем

Defakto.bg

Михаил Зортев (на снимката), заместник-министър на здравеопазването в кабинета “Борисов”-1, е станал обвиняем. Софийската градска прокуратура го е привлякла към наказателна отговорност за длъжностно престъпление, извършено основно през 2011 г., когато той бе в екипа на здравния министър Стефан Константинов. Конкретно – че е разрешил на частна клиника във Враца да работи на територията на държавната болница и така е нанесъл вреда от над 12 млн.лв.

Константинов бе вторият поред здравен министър при първото управление “Борисов” и смени на поста Божидар Нанев, когото прокуратурата също обвиняваше за препарата “Тамифлу”, но съдът го оправда.

Самият Михаил Зортев се задържа в ръководството на здравното министерство 8 месеца, след което подава оставка – през 2011 г.

В днешното съобщение на прокуратурата е посочен само с инициали – интересно, защо?!

Ето го:

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-министъра на здравеопазването М. З. за това, че в периода 30.12.2010 – 18.05.2011 г. в гр. София, е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – гр. Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД – гр. Враца. С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6). „Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията на М.З. е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

Деянието е съставомерно по чл.282, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК.

На М.З. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.”

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.