Последни новини
Home / Законът / Декларация на Върховния съд на Полша: Потъпкването на съдийската независимост е унижение за държавата!

Декларация на Върховния съд на Полша: Потъпкването на съдийската независимост е унижение за държавата!

Defakto.bg

Въпреки острите критики от европейски съсловни организации, масовите граждански протести в защита на независимостта на съда, задействана наказатена процедура от Брюксел и демонстративната оставка на председателя на съдебния съвет Дариуш Завистовски в знак на протест, провеждащата се „съдебна реформа“ в Полша не спира.

Тя предвижда намаляване на мандата на действащия председател на Върховния съд, преназначаване на съдиите в него, както и назначенията на предесдатилите на съдилищата дасе извършват от министъра на правосъдието, т.е. от друга власт. А 15-те представители на съдебната власт в 25-членния Висш съвет по правосъдието, които досега са избирани от съдиите в страната, да бъдат вече назначавани от Сейма (Парламента на Полша).

Срещу това се изправя и Върховният съд на страната. 

Ето как.

ВЪРХОВЕН СЪД
на Република Полша

Общото събрание на съдиите от Върховния съд
От 16 януари 2018 г.

Съдиите от Върховния съд, събрани на Общото събрание на 16 януари 2018 г., заявяват:

1. Приетите и от двете камари на Парламента и подписани от президента на Република Полша нови закони, отнасящи се до Върховния съд и Националния съвет на съдебната власт и обикновените съдилища са изготвени в нарушение на основните правни норми, без адекватни консултации, при незачитане на оповестени научни становища и позиции на юридически и академични организации. Редица от техните разпоредби са в противоречие с установените стандарти на Конституцията на република Полша, в разрез с принципа за разделение на властите, независимостта на съдилищата и съдиите, както и тяхната несменяемост.

2. Продължаващият до края на април 2020 г. конституционно установен шестгодишен мандат на Председателя на Върховния съд не може да бъде скъсен по силата на обикновен закон.

3. Незаконното и необосновано отстраняване на повече от половината от опитните съдии на Върховния съд по никакъв начин няма да допринесе за по-доброто функциониране на съдебната система.

4. Демонстративните прояви на неуважение и активните действия по очерняне на съдии от страна на висшите представители на законодателната и изпълнителната власт целят единствено да принизят авторитета на полската държава, неразделна част от която е и съдебната власт.

5. Изразяваме признателността си към всички съдии, личности и институции, които чрез думи или действия подкрепиха усилията за запазване на независимостта на полските съдилища и съдии.

6. Призоваваме към толерантност по отношение на решението на всеки съдия, който по силата на новия полски закон е принуден да остане на заемания от него пост, да се оттегли или да кандидатства пред изпълнителната власт за удължаване на срока за изпълняване на службата си като съдия.

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.