Последни новини
Home / Гостува ни / Отворено писмо на младите адвокати: Колеги,  спрете езика на омразата срещу различните,  срамно е за професията!

Отворено писмо на младите адвокати: Колеги,  спрете езика на омразата срещу различните,  срамно е за професията!

Defakto.bg

В отворено писмо до Висшия адвокатски съвет, Софийска адвокатска колегия и Адвокатските съвети  в цялата страна, участниците в Дружеството на младите адвокати изразяват възмущение и тревога от нетърпимостта, расизма,  езика на омразата в социалните мрежи и професионални платформи,  използван от адвокати.  От Дружеството  са шокирани от поведението на  „колеги-адвокати, които  използват расистка и националистическа символика, в това число и  публикуване в професионални форуми на снимки с хитлеристка тематика”.  „ Дълг както на Висшия адвокатски съвет, така и на адвокатските съвети, но и на всеки адвокат, е да се противопостави на какъвто и да е акт на расизъм, хомофобия, сексизъм или друга форма на дискриминация или незачитане на правата, честта и достойнството на колеги  или на членовете на обществото”,  казват защитниците.  И  напомнят, че подобно общуване и поведение освен че е   несъвместимо „със законовите изисквания  и с правилата на адвокатската етика”, не се вписва и в задължението на адвоката, извън „работно време“ , да съхранява доверието и авторитета на професията. 

 

Ето пълният текст на писмото, в което младите адвокати се обявяват „за  поддържане в адвокатурата на професионална работна среда на толерантност, в която се зачитат и бранят честта и доброто име на всеки независимо от неговите различия“.

“ Убедителен аргумент“ от един адвокатски форум

По повод делата от обществен интерес и съдебни актове на български,  международни и европейски правораздавателни органи, както и някои нормотворчески инициативи в България, напоследък ставаме свидетели на честа проява на език на омразата и дискриминационен език, използван от адвокати в интернет пространството.

При обсъждане на теми, по които няма единно разбиране в обществото, нерядка е практиката да се използват обидни квалификации както към колеги-адвокати, защитаващи определена теза, така и към цели социални групи и техните представители. Често такива обидни квалификации и уронващи честта и достойнството изрази се дължат на приписвани на адресатите качества, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност, както и на етническата принадлежност или пола. Използват се обидни и нецензурни квалификации към български или международни правораздавателни органи, заради произнесени от тях актове. Нерядка практика в интернет-пространството, в това число и в професионални платформи в социалните мрежи, е да се призовава към насилствени действия или да се оправдават такива, базирани на етническата принадлежност или сексуалната ориентация на адресатите. Колеги-адвокати използват расистка и националистическа символика, в това число случва се публикуване в професионални форуми на снимки с хитлеристка тематика.

Изразяваме категоричното си неприемане и противопоставяне на такъв стил на общуване и поведение, който считаме за несъвместим както със законовите изисквания, така и с правилата на адвокатската етика. По повод гореописаните практики бихме искали да посочим категоричните изисквания на Закона за адвокатурата, както и на Етичния кодекс на адвоката, а именно:

Съгласно чл. 40, ал. 1 от Закона за адвокатурата, Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен да упражнява съвестно своята професия и чрез своето поведение при нейното упражняване и извън нея да бъде достоен за необходимите за професията доверие и уважение.

Съгласно чл. 1, ал. 2 от Етичния кодекс на адвоката, За да може да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на посочените в ал. 1 функции, адвокатът изпълнява непрестанно многообразните си правни и етични задължения към … адвокатската професия като цяло и в частност към всеки колега.

Съгласно чл. 10 от Етичния кодекс на адвоката, във всичките си дейности адвокатът не може да осъществява дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Обидата от своя страна е въздигната в престъпление съгласно Наказателния кодекс на Република България, както и разпространяването на фашистка или друга антидемократична идеология.

Категорично изразяваме позицията си, че всяко публично заявяване от страна на адвокат на обидни квалификации, както и всяко публично изразяване от страна на адвокат на подкрепа на насилствени или други дискриминационни действия, базирани на сексуална ориентация, расова или етническа принадлежност, пол и другите посочени в чл. 10 от ЕКА признаци по адрес на други колеги-адвокати, както и на трети лица, а също и използването от адвокати на каквато и да е форма на „реч на омраза“, влиза в остро противоречие с изискванията на професионалната адвокатска етика. Допускането, извършването, но също така и толерирането на подобни действия и прояви влияе негативно на доброто име на цялата адвокатска професия.

Дълг както на Висшия адвокатски съвет, така и на адвокатските съвети, но също така и на всеки адвокат, е да се противопостави на който и да е акт на расизъм, хомофобия, сексизъм или друга форма на дискриминация или незачитане на правата, честта и достойнството на адвокати или на членовете на обществото, както и на използването на „реч на омраза“. Независимо от текстовете на Закона за адвокатурата, уважението към адвокатската професия не само следва да се дължи от обществото към представителите на адвокатурата, но същото трябва да бъде извоювано и заслужавано. От адвокатурата като общност и от всеки неин представител.

Призоваваме Висшия адвокатски съвет, както и отделните адвокатски съвети, да излязат  с ясна и категорична позиция против описаните по-горе прояви, противоречащи на закона, добрите нрави и адвокатската етика. Призоваваме Висшия адвокатски съвет, както и отделните адвокатски съвети да изработят и прилагат на практика категорични политики на превенция, както и на борба с всякакви прояви на дискриминация, расизъм, сексизъм, хомофобия.

Дълг и задача, както на органите на адвокатурата, така и на адвокатурата като общност, но също така и на всеки отделен адвокат е изграждането и поддържането на професионална работна среда на толерантност, в която се зачитат и бранят честта и доброто име на всеки независимо от неговите различия.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

15 коментара

 1. Plamen Kirilov

  Тъй като видях в публикацията своето име и профилна снимка, реших и аз нещо да се изкажа…. Уважаеми колеги 🙂 Пускам това, за да знаете че ако публикувате из нета нелицеприятни за някого постове, може да си навлечете гнева на „различните“ от вас, и да бъдете изтипосани медийно, дисциплинарно, наказателно и линчувателно. Тогава ще научите за себе и неща които не сте подозирали че сте правили, казвали, писали и мислели. От контекста на живота ви ще видите да се вадят фрагменти и да се съшиват гротескно във форма на чудовищен Франкенщайн, с бели конци, за да плашат с него вдетинените възрастни, които сериозно са избрали никога да не пораснат в живота си. Приятно гледане! /сапунката тъкмо започва, купете си пукани и слагайте 3Д очилата …/

   • адвокат

    Намесвам се във Вашата комуникация, за да изтъкна едно интересно явление- лицата, именували се “млади адвокати“, категорично ОТРИЧАТ фактите да са основа на правната наука и се съгласяват с Духа и Буквата на ИК, че ЧУВСТВАТА НА ХОРАТА СА НАД ФАКТИТЕ. Ерго- би следвало да е налице внесено изменение в цялата правна теория в материалните ни и процесуални закони, че НЕ ФАКТИТЕ, А ЧУВСТВАТА на гражданите имат значение в правото. В такъв случай, в нито една нова ИМ няма да се съдържа описание на ФАКТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА, а ще се съдържа описание на ЧУВСТВАТА на участниците в казуса. И така- вече няма да чете в една ИМ “На еди коя си дата, еди кога си настъпи този факт, обективиран в този и този официален писмен документ..“, а ще четем “ Приблизително към еди коя си дата, приблизително в еди колко си часа ,понеже лицето- ищец се е намирало в еди какво си състояние на чувствата, то е решило еди какво си и е изискало материализирането на това си преживяване и тези си чувства в еди какъв си официален документ“. Това е ГАВРА с правната НАУКА!

   • Plamen Kirilov

    Благодаря за уточнението, ОБАЧЕ МОЕТО ИМЕ и профилна снимка цъфтят в „публикацията“. НАСТОЯВАМ същите да бъдат отстранени НЕЗАБАВНО от текста!!! НИКОЙ не ме е питал преди да се публикува ТОВА, и ако някакви „автори“ са си позволили да свързват мен и мненията ми с контекста на отвореното им „писмо“, считасм за несериозно и увреждащо ме, сериозно организирано издание да „им се връзва на акълa“. Заявявам че съчетанието между снимката на Хитлер, моето име и профилна снимка, и текста на отвореното „писмо“ е скалъпен монтаж, не отговарящ на истината и фактите, както и на отношението ми по въпросите които се поставят в „писмото“. Обещавам че ако името и профилната ми снимка не бъдат премахнати от статията, ще направя всичко на което съм способен за да реагирам адекватно. Надявам се че сериозните хора в тази медия ще се проявят като такива. Благодаря за вниманието.

     • адвокат

      Вижте какви са задълженията ви като администратори на лични данни съгласно http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679
      РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/679 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 април 2016 година
      относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните).
      Член 99 Влизане в сила и прилагане
      1. Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.
      2. Прилага се от 25 май 2018 година.
      Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки.
      Искрено се надявам на 26.05.2018 г. да не пробвате отново социално инженерство с такива долнопробни политики, нарушаващи ЕС регламент. Умишлено ще следя за нарушения и ще се постарая да се вземат правни мерки.

 2. адвокат

  Имам питане към авторите на писмото – чл.3 буква в, чл.4 пар. 3, чл.12 пар. 1 , чл.14 пар. 1, чл.60 пар.1 , чл.61 пар. 1 от ИК, т.43, т.53, т.87. т.313 от Обяснителния доклад за ИК влизат ли в пряко противоречение с чл. 6 ал.2, чл.46 ал.1 , чл.5. , чл.33 ал.1 , чл. 32 ал.1, чл. 38 , чл. 11 ал.1 и ал.2 , чл.57 ал.1 и ал.2 и чл.58 от КРБ; чл. 14 ал.6 от Закон за КС във вр. с Решение № 14 от 10 ноември 1992 г. по к.д. № 14/92 г. за тълкуване на чл. 6 , ал. 2 от Конституцията (Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 1992 г.) и чл.3 и чл. 4 ал.2 и ал.3 от Закон за международните договори на Р.България на правни основания чл. 2 букви “b“, “c“ и “d“, чл. 3 буква “b“, “d“ и “е“, чл.4, чл.5 и чл.6 от КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД във вр. с чл. 416, 417 и чл.419 от НК представляват ли законно основание да се търси наказателна отговорност за провеждане на геноцид от правителството на Р. България спрямо хетеросексуалните лица български граждани в Р. България?
  Тъй като не съм млад адвокат, а просто адвокат, ще ми бъде интересно становището на младите адвокати, особено, ако могат да възразят със собствено систематично тълкуване на правни норми и със собствено тълкуване на ИК и Обяснителният доклад към нея.

  • Абе чичка, това нали уж е правна дискусия, запази си ги тия политически кьорфишеци за раздумка в махленската кръчма на шкембе и парцуца. Кой знае какъв си изпаднал активист на някоя партия, иначе досега от глад да умреш, като ти гледам нивото

 3. адвокат

  Предвид обстоятелството, че младите колеги знаят чужди езици, владеят английски юридически език, то без проблем биха разбрали смисъла и съдържанието на една интересна сатира, може да се възприеме като кратка експресия на квинтесенцията на джендър идеологията, въплътена в ИК-
  https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM&usg=AOvVaw3pAnMKA31Wf82ijlSVLwRs , както и този интригуващ дебат – https://www.youtube.com/watch?v=FQ_EsUhITPo . Замислете се , докато не е късно.

 4. Даниела Николова

  Това писмо не ми прилича на писано от адвокати, а на активисти от НПО фондации. Изобщо има ли такова сдружение „Млади адвокати“ или и то е измислено.

 5. Приветствам апела за културен език. Лошо впечатление прави на “ външни хора“, а сте уж интелигенция! Уведомявам ви, че имам 2 жалби до САК/ отговор – безхаберен/, с/у няколко адв. от НБПП, по прост казус -КТ- за предателско отнош., а от Негенцова – КД !!!! А защо чух израза“адв. мафия? Как да ви имаме доверие! Предлагам ви да се организирате и да ме защитите, себе си – също!!!

 6. Просто прочетох и ми падна шапката

  Толкова е елементарно да се вадят думи от контекста, за да се съшиват някакви дискриминационни фабули… Поне да прочетат що е „туй нящу“ дискриминацията или поне да получават обвинения за клевета, които да имат гластност!
  Във всяка професионална сфера е пълно мижитурки-кариеристи и вашата/юридическата не прави изключение. Не е лошо да започнат открито да се разграничават продажните плевели от професионалистите с етика. Юристите си знаят боклука, лекарите си знаят боклука, учителите, полицаите… Е при толкова много знание, не е ли време за започне да се случва нещо… 😉

  • бъдещ прокурор

   Време е. На властови позиции да застанем млади, необременени хора с прогресивни възгледи. И да започнем да чистим боклуците – расисти и пр. сволочи. Крайно време е да започне разправа с подобни ретроградни елементи, застанали на пътя на прогреса в защита на една голяма, гнусна несправедливост.

   • наблюдател

    Като ти чета изреченията,ми се струва че вече си се обременил. Яко!

 7. Този призив е от млади адвокати, търсещи кариера в БХК. Няма лошо, стига минат приемният им изпит…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.