Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници*

Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници*

Defakto.bg

 

Бягат дори тези, които сключват споразумения в съда

Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора. Проверка на „Сега“ показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение – тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години.

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода според справката на прокуратурата от края на м.г. Шокиращото е, че сред тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно присвояване. Въпросът стана болезнено актуален след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе обвинен Росен Ангелов, който се оказа издирван от 8 г., за да излежи присъдата си за блудство с непълнолетно момиче.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма пълна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче „Сега“ разпрати десетки заявления за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им предоставиха данните. Останалите или не отговориха, или директно отказаха.

Окръжната прокуратура в Русе предостави пълни данни за изчезналите осъдени – 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 г. той е осъден от районния съд във Враца на 10 г. затвор за длъжностно присвояване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и вещи за близо 6000 лв.

Получихме отговори и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата справка има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 г. сключва споразумение с районната прокуратура в града за наказание от 3 месеца затвор и 100 лв. глоба за това, че шофирал след употреба на алкохол. И макар да е бил в съдебната зала, за да подпише споразумението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото става ясно, че преди това за кратко е бил задържан, а после му е нареден домашен арест.

Сходен е казусът и на Галин Денков. Неговото споразумение с прокуратурата е одобрено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 г. Той е признат за виновен за притежание на 0.17 г хероин. Съгласил се е да влезе за 5 месеца в затвора, но да не плаща глоба. Присъдата така и не е изпълнена.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е признат за виновен за изнасилване, което е рецидив. Делото не е качено в съдебните онлайн регистри и няма информация за наказанието му. От прокурорската справка става ясно, че процесът срещу него е започнал през 1997 г., а окончателната му присъда идва през май 2008 г. Обявен е за издирване 20 дни след нея.

Осъденият на 7 г. затвор и 20 хил. лв. глоба за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в сила от юни 2012 г. Той е обявен за издирване 20 дни по-късно.

В списъка на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в сила през май 2012 г., но те се укриха. И.Ю., който от март 2006 г. има присъда от 17 г. и половина и 250 хил. лв. глоба за производство на наркотици в големи размери, също е в неизвестност.

В справката на Софийската военна прокуратура е бившият полицай Александър Вълков. През септември 2015 г. той беше осъден на 7 г. затвор за убийство. И макар че лично чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.

*Източник в. Сега,  Доротея Дачкова

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.