Последни новини
Home / Законът / Цацаров нареди проверка на собственици на луксозни имоти и автомобили (допълнена)

Цацаров нареди проверка на собственици на луксозни имоти и автомобили (допълнена)

Defakto.bg

Напълно е възможно средствата да са от легален бизнес, обяви Румяна Арнаудова

Данъчни и полицейски проверки собственици на луксозни имоти за над 500 000 лв. и на луксозни автомобили е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Това съобщиха от ПРБ.

През 2015 г. и 2016 г.  245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват  50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила  „Бентли“, 31 автомобила  „Ламборджини“, 68 автомобила „РолсРойс“ и 93 автомобила „Ферари“, обявяват от прокуратурата.

Става дума за хора, които не са обвиняеми и подсъдими, се разбира от по-нататъшното съобщение. За това спрямо тях очевидно няма как да бъдат извършвани проверки за „незаконно богатство“ от КОНПИ, т.е. от новия антикорупционен орган.

Но ще се правят други проверки.

Ако и пък въпросните владелци на луксозни имоти и возила вече са със обвинения, КОНПИ би трябвало сама да е започнала проверка. Във наличие на обвинения, имотите и колите подлежат на възбрана и запор, поясни по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Информацията е изпратена на Цацаров от централното управление на НАП и от главната дирекция на националната полиция. В справките било посочено, че „срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами“.

„Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления /чл. 255 и сл. от НК/ и пране на пари /чл. 253 от НК/, поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна“, заявяват от прокуратурата.

Ето още от съобщението:

По направлението „лица, управляващи луксозни автомобили“

Установено е, че у нас се притежават и управляват  50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила  „Бентли“, 31 автомобила „Ламборджини“, 68 автомобила „РолсРойс“ и 93 автомобила „Ферари“.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ /както от заемодателя, така и от заемополучателя/. Указано е също да се анализира  доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението „лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лв.“

Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата.“

Богатите – главно в София

От общо забогателите за две години с имоти за над половин милион лева 185 са в София, а пък 88 са декларирали придобити недвижимости за над 800 000 лв.

В Пловдив са общо 27 – 18 над 500 000 лв., а 9 – над 800 000.

Във Варна са 29 лица (20 над 500 000 лв., а 9 над 800 000). В Бургас 19 души, съответно – 11 и 6.

„Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, върху които са платени легални данъци“, обяви Румяна Арнаудова.

Подобна проверка на „богатите“ имаше и през 2010 г., когато имоти дори бяха заснемани от хеликоптер. И?

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.