Последни новини
Home / Законът / Без избор за шеф на Районен съд-Лом, кандидадът не бил консенсусен

Без избор за шеф на Районен съд-Лом, кандидадът не бил консенсусен

Defakto.bg

Единственият кандидат за председател на Районен съд-Лом, Боряна Ангелова, не бе избрана на поста. В съдийската колегия на ВСС тя получи едва 2 гласа „за“ и 10 „против“.

А сред изложените преди това мотиви се споменаваше липсата на високи професионални качества, както и че кандидадът не е консенсусна личност и няма да обедини съдии и служители в РС-Лом, където очевидно има проблеми.

По време на изслушването се разбра, че от 7 съдийски щата там заети в момента са 4, като през лятото предстои пенсиониране на 1 съдия.

Самата Боряна Ангелова е в РС-Лом от 2002 г., преди това е била счетоводител, младши следовател, началник отдел в общината. Пред ВСС изтъкна високата натовареност на съдиите, които са крайно недостатъчни като брой в момента. Иначе съдът е обезпечен със служители – 28 на брой.

На общото събрание единственият кандидат за председател, която се е самоопределила като диалогична, но не консенсусна, не е подкрепена – двама са „против“, един „въздържал се“. Казват, че Ангелова няма управленски качества, не може да е обединител на колектива, няма да се справи с разногласията между служителите.

Самата тя обясни пред ВСС, че дебатът на общото събрание е проведен в нейно отсъствие – помолили я да напусне, а противниците й не са посочили какви са техните критерии за ръководител. Отрече да има конфликт или разногласия между служителите, изтъкна, че въпреки твърденията, че служители не поздравявали съдии, конкретика не е била посочена.

„Говорих и със зам.-председателя на ОС-Монтана, никой от другите съдии не иска да заеме длъжността. Там отдавна тлее конфликт, но няма изясняване. От ОС-Монтана казаха, че Ангелова е плаха, но пък е решила да се кандидатира“, каза Олга Керелска.

„Тя не отговоря на изискванията на ЗСВ – притежаване на високи професионални качества. В КАК се говореше за съдебни актове, от които не се разбира какъв е предметът на иска“, включи се Драгомир Кояджиков.

Първоначалната й атестация е била „задоволителна“, но после е „много добра“, поясни Красимир Шекерджиев. „Тя трябва да бъде поздравена за смелостта да се кандидатира, в този съд очевидно има проблеми, но аз няма да я подкрепя – нужна е консенсусна личност, която да обедини съдиите“, каза Шекерджиев.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.