Последни новини
Home / Законът / Без избор за шеф на Районен съд-Лом, кандидадът не бил консенсусен

Без избор за шеф на Районен съд-Лом, кандидадът не бил консенсусен

Defakto.bg

Единственият кандидат за председател на Районен съд-Лом, Боряна Ангелова, не бе избрана на поста. В съдийската колегия на ВСС тя получи едва 2 гласа „за“ и 10 „против“.

А сред изложените преди това мотиви се споменаваше липсата на високи професионални качества, както и че кандидадът не е консенсусна личност и няма да обедини съдии и служители в РС-Лом, където очевидно има проблеми.

По време на изслушването се разбра, че от 7 съдийски щата там заети в момента са 4, като през лятото предстои пенсиониране на 1 съдия.

Самата Боряна Ангелова е в РС-Лом от 2002 г., преди това е била счетоводител, младши следовател, началник отдел в общината. Пред ВСС изтъкна високата натовареност на съдиите, които са крайно недостатъчни като брой в момента. Иначе съдът е обезпечен със служители – 28 на брой.

На общото събрание единственият кандидат за председател, която се е самоопределила като диалогична, но не консенсусна, не е подкрепена – двама са „против“, един „въздържал се“. Казват, че Ангелова няма управленски качества, не може да е обединител на колектива, няма да се справи с разногласията между служителите.

Самата тя обясни пред ВСС, че дебатът на общото събрание е проведен в нейно отсъствие – помолили я да напусне, а противниците й не са посочили какви са техните критерии за ръководител. Отрече да има конфликт или разногласия между служителите, изтъкна, че въпреки твърденията, че служители не поздравявали съдии, конкретика не е била посочена.

„Говорих и със зам.-председателя на ОС-Монтана, никой от другите съдии не иска да заеме длъжността. Там отдавна тлее конфликт, но няма изясняване. От ОС-Монтана казаха, че Ангелова е плаха, но пък е решила да се кандидатира“, каза Олга Керелска.

„Тя не отговоря на изискванията на ЗСВ – притежаване на високи професионални качества. В КАК се говореше за съдебни актове, от които не се разбира какъв е предметът на иска“, включи се Драгомир Кояджиков.

Първоначалната й атестация е била „задоволителна“, но после е „много добра“, поясни Красимир Шекерджиев. „Тя трябва да бъде поздравена за смелостта да се кандидатира, в този съд очевидно има проблеми, но аз няма да я подкрепя – нужна е консенсусна личност, която да обедини съдиите“, каза Шекерджиев.

About De Fakto

Проверете също

Депутатът Ивайло Мирчев пита Бойко Рашков къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Депутатът Ивайло Мирчев е поискал  детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на …

ВКС с тълкувателно решение по въпрос, свързан с приложението на  чл. 147, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите  

  С Тълкувателно решение № 5/2019 г. от 21.01.2022 г. по Тълкувателно дело № 5/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.