Последни новини
Home / Законът / Заради спор откога се пенсионират съдиите, ВСС изпадна в патова ситуация

Заради спор откога се пенсионират съдиите, ВСС изпадна в патова ситуация

Defakto.bg

Обявиха конкурс за 31 младши съдии в цялата страна

Заради принципния спор от кой момент се пенсионират съдиите, ВСС изпадна в патова ситуация, като се раздели 6:6. Поводът бе пенсионирането на Виолина Джиджева от Софийския районен съд.

А разнобоят бе дали тя следва да напусне системата от датата на навършването на 65 г., в случая 14 януари 2018 г. или от 1 февруари, както предлагаше Комисията по атестирането и консурсите. При постигнатото реми излизаше, че Джиджева изобщо няма да се пенсионира. Затова, след повторно гласуване, съдийската колегия все пак реши да я освободи, считано от 1 февруари.

Предшестващият дебат обаче бе принципен и въпросът се повдига не за първи път. Като опира до тълкуването на текста от Конституцията, че магистратите се освобождават от длъжност при навършване на 65 г.

 

„Със самия факт на навършването на възрастта госпожа Джиджева не може да правораздава, постановените след това актове са под въпрос“, категорична бе Даниела Марчева.

Драгомир Кояджиков се присъедини и предложи пенсионирането да е от 14 януари.

„Всички други срокове са извън закона“, каза и Севдалин Мавров.

„В Конституцията и в ЗСВ се говори за освобождаване от длъжност, предпоставка за което е навършването на 65 г., но задължително трябва да последва акт. Представете си иначе какво се получава – освобождаваме съдията със задна дата, презтова време той написал два-три съдебни акто, които стават нищожни! Не считам, че автоматично с навършването на възрастта правоотношението се счита за прекратено“, опонира Боян Магдалинчев.

На това мнение бе и Вероника Имова. „Неизменна практика на КАК е, че навършването на 65 г. автоматично не прекратява несменяемостта на съдиите, а трябва да се постанови акт на кадровия орган, от момента на постановяването на който се смята за прекратено правоотношението им със съдебната власт. Правното основание настъпва с настъпването на възрастта, но следва изричен акт“, каза тя.

Даниела Марчева обаче напомни становище на Венецианската комиися и на ПАСЕ, че с навършване на 65 г. правоотношението се прекратява като изрична гаранция за независимостта.

„Безспорно акт трябва да има, но защо да не е от деня на навършване на възрастта? Иначе създавме различен аршин – за едни пенсионирането е веднага, за други след няколко месеца, за други след година? Въпросът не е организационен, а по същество“, обяви Драгомир Кояджиков.

Организационният момент е нещата да се организират така, че да вземем решението навременно, от датата на навършване на възрастта, опонира Магдалинчев.

Последва гласуване и колегията се раздели 6:6 по отношение на момента на пенсионирането на Джиджева.

„И идва резонния въпрос какво правим оттук нататък? Излиза, че изобщо не освобождаваме този съдия!“, обобщи Лозан Панов.

„В тази патова ситуация оттеглям предложението си за 14 януари“, реагира Кояджиков. При прегласуване единодушно освободиха Виолина Джиджева, считано от 1 февруари.

Конкурси

Съдийската колегия обяви конкурс за 31 длъжности „младши съдия“ в СГС, окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Сливен и други. Най-много са бройките в София – 8.

Общо свободните места за младшите съдии са 41, но не всички се обявяват на конкурс по една сериозна причини. Комисията по атестирането и конкурсите е изчислила, че точно 31 места ще се освободят приз 2021 г. за заемане от младши съдии.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.