Последни новини
Home / Законът / Избират нов председател на СГС на 20 февруари

Избират нов председател на СГС на 20 февруари

Defakto.bg

Едноминутно мълчание за Джузепе Роджери

Ключовият избор за нов председател на Софийския градски съд (СГС) ще се проведе на 20 февруари. Това реши днес колегията на Висшия съдебен съвет.

Получи обяснение и въпросът защо се забави вотът за важния съд, в който се гледат гръмки наказателни дела (и ще продължат да се гледат, въпреки че „високата корупция“ бе пратена на спецправосъдието) и където се решават спорове за милиони. Оказа се, че забавата е заради изготвяне на извънредни атестации на двамата останали в надпреварата кандидати – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев. Първоначално имаше и трети претендент – издигнатата от общото събрание на съда Величка Цанова, която се оттегли поради болезнени лични причини.

СГС е без титулярен председател от октомври миналата година, след внезапната оставка на Калоян Топалов. А изборът на нов ръководител обещава да е драматичен, като се имат предвид и перипетиите, през които мина настоящият ВСС във вота си за временен председател на ключовия съд – първо не избра номинираната от общото събрание Десислава Попколева, после бе на път да изкара предложения от Лозан Панов Красимир Машев за самономинирал се, докато накрая все пак направи Попколева и.ф.

Че дебатът за титулярен председател ще е жежък бяха направени заявки и днес.

При разглеждането на извънредните атестации, в които и Светлин Михайлов, и Евгени Георгиев получават най-високата възможна оценка „много добра“, Боян Новански от ВСС попита защо единият (Михайлов) има 99 точки, а другият (Георгиев) 100, след като делата на първия били повече от делата на втория и Михайлов имал по-малко забави. „Тази методика е субективна и нечестна“, обобщи Новански (доскоро столичен адвокат, от парламентарната квота на ВСС).

„Обосновката на точките и отделните показатели е доста изчерпателна. Надявам се, че възражението на колегата Новански е принципно. Ако смятате, че новата наредба за атестациите трябва да бъде преработена по някакъв начин, това е друг разговор“, отвърна Красимир Шекерджиев.

„Обръщам внимание, че очевидно нещо не е наред с това точкуване. Аз ще гласувам и за двете атестации“, каза Новански.

Преди вота във ВСС свое общо събрание трябва да насрочи Софийският градски съд, на което да бъдат изслушани двамата претенденти. После протоколът се изпраща в съвета.

На финала на заседанието си днес, по предложение на Севдалин Мавров, кадровиците почетоха с едноминутно мълчание съдия Джузепе Роджери.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.