Последни новини
Home / Законът / Зам. – министър Проданов: Исканите средства от служителите на затворите са съизмерими с отпуснатите на БАН

Зам. – министър Проданов: Исканите средства от служителите на затворите са съизмерими с отпуснатите на БАН

Defakto.bg

От 2012-а година досега тече процес на намаляване на лишените от свобода. През 2012-а година те са били около  12 хиляди, към  момента са кръгло 7 хиляди. Това съобщи в предаването „Преди всички“ заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, който коментира протестите на надзирателите в затворите и арестите, подкрепен от служителите на съдебната охрана.

Пред БНР Проданов напомня,  че в в резултат на диалога с Министерството на правосъдието, заплатите на служителите от двете главни дирекции са увеличени с по 5%.  Средната заплата в двете главни дирекции е малко над 1 000 лева, но младите служители, които току-що започват работа, са с ниски заплати, започващи от 600 лева нагоре, уточни той:  Незаетите щатни бройки са пряко следствие от текучеството в системата и от обстоятелството, че по закона за МВР, по който ние работим, има предвидена много дълга и сравнително тежка процедура за назначаване на новопостъпилите. Когато един служител излезе от системата, ние не можем веднага моментално, автоматично да заемем неговото място. Обявява се конкурс, минава половин година, но дотогава мястото стои свободно.

Зам.-министърът посочи,че исканите средства от надзирателите не са  чак толкова. Те например са  съизмерими с допълнителната сума, която беше дадена на БАН.

В сряда протестните действия ще се пренесат пред съдебните палати в по-големите градове на страната. Протести ще има и в дните, когато у нас са планирани посещения на правосъдни министри от страните-членки на ЕС.

Проблемът идва оттам, че в рамките на широкото понятие система за национална сигурност и обществен ред, трябва на различните служби да се гледа с еднаква грижа, коментира Проданов

В понеделник Съюзът на съдиите подкрепи исканията на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана“ в  отворено писмо. В него професионалната организация обяви:

„Споделяме възмущението на служителите на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ на Министерство на правосъдието срещу политиката на двойни стандарти в сектор „Сигурност“. Наказателната политика на държавата обхваща предотвратяването на престъпленията, тяхното разкриване и разследване, установяването в съдебен процес на авторството и вината, осъждането и накрая – изпълнението на наказанието. В този смисъл и е налице необходимост от равно третиране на служителите от МВР, охраняващи обществения ред и разкриващи престъпленията, и служителите от МП, на които е поверено изпълнението на наказанията. Това се отнася и до служители на ГД „Охрана“, които осигуряват сигурността както на магистратите и съдебните служители, така и на всички граждани, участващи в съдебни производства“. Съдиите призоваха „компетентните държавни органи да обърнат необходимото внимание на исканията на двата синдиката и намерят разумно и адекватно решение“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.