Последни новини
Home / Законът / КС позволи „вечните началници“ в Темида

КС позволи „вечните началници“ в Темида

Defakto.bg

Единодушно, с 11 „за“, Конституционният съд допусна да има „вечни началници“ в съда и прокуратурата. Това следва от даденото тълкуване на чл. 129 от основния закон, поискано от главния прокурор Сотир Цацаров. Докладчик по конституционното дело бе Филип Димитров.

Конституционният съд взе решение, с което прие, че изразът „с право на повторно назначение“ в разпоредбата на чл. 129, ал. 6 от Конституцията изключва възможността за назначаване на едно лице за административен ръководител на конкретен съд, прокуратура или следствена служба за повече от два мандата. Същото лице може да бъде назначавано на други ръководни длъжности в съдебната власт„, съобщиха от КС. Мотивите на решението още не са излезли.

Текстът на чл. 129, ал.6, който разтълкуваха съдиите, гласи: „Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване“. Ограничението бе въведено през 2003 г. с първите промени на основния закон, като гаранция срещу формирането на „съдебна номенклатура“.

Оттогава насам обаче не спират споровете дали забраната за повече от два мандата е само за конкретната длъжност (например председател на РС-Видин) или за заемането на ръководна длъжност и на други места или нива в системата. Както и дали заложеното в Конституцията ограничение не предвижда прекъсване на началстването поне за един мандат, преди да се кандидатства за друг. Защото иначе би се оказало, че някои магистрати през цялата си кариера ще са само шефове. Такива примери има – стига само станалият прословут Цветанчо Трифонов, който 25 г. бе все ръководител на различни районни съдилища. Проблемът бе повдиган пред предния ВСС и по повод Ванухи Аракелян, която след 10 г. начело на окръжния съд във Варна се кандидатира за председател на апелативния съд. И я избраха, за трети поред мандат.

Дебатът остро бе подет и от действащия нов ВСС, чиито две колегии първоначално отказваха да изберат на ръководна позиция магистрат, изкарал два мандата или дисквалифицираха такива кандидати. После обаче пленумът на съвета взе точно обратното становище – че конституционната забрана е само за повече от два мандата на конкретна длъжност, както твърдеше и отправилият питането Сотир Цацаров.

Конституционните ограничения не могат да се тълкуват разширително, а Конституционният съд не може да дописва Конституцията, смятат обаче в КС. С важната уговорка -всяко кадрово решение зависи от Висшия съдебен съвет, негова е и кадровата отговорност.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.