Последни новини
Home / Законът / Сръбските власти са връчили призовка и обвинителен акт за “КТБ” на Цветан Василев

Сръбските власти са връчили призовка и обвинителен акт за “КТБ” на Цветан Василев

Defakto.bg

Поне на пръв поглед като че се увеличават шансовете делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Прогнозата идва след като стана ясно, че  властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев.  Това потвърди пред БНР адвокатът му Константин Симеонов.

Според “24 часа”…призоваването на банкера е една възможност делото  да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда.”

Не така мисли обаче адвокат Симеонов:  Кога документите ще се върнат в България и дали това ще стане преди 14 февруари не е известно”, заявява той  пред “Дневник”. И добави,че : “Натам те пътуваха два месеца”

От думите му става ясно, че  Василев е получил съдебните документи в началото на миналата седмица. Те са били изпратени, след като съдът е насрочил първото заседание по делото на 13 декември, когато съдията докладчик е изпратил със съдебна поръчка документите чрез българското правосъдно министерство до сръбското.

Симеонов отново подчертава, че Василев  иска да даде показания по видеоконферентна връзка – каквато възможност има в НПК:

“Ние много отдавна сме го заявили, и то няколко пъти, че искаме разпит чрез видеоконферентна връзка, но прокуратурата ни отказва с твърде елементарни аргументи – че това ще попречи на разкриване на обективната истина – казва Симеонов. – Това, че му повдигат задочно обвинение, няма да попречи на разкриването на обективната истина, но ако реши да даде обяснения, това вече ще попречи. Очевидно по някаква причина на прокуратурата не ѝ се иска нито Цветан Василев да се върне в България, нито той да бъде разпитван”, коментира Симеонов.

Цветан Василев е заплашен от 72-часов арест, ако реши доброволно да се върне в страната.

About De Fakto

Проверете също

Манолова: Омертата на мълчанието е нарушена, осветляването на корупцията започна

„Следващият парламент продължава работата с комисия по ревизия – това е ясно. Процесът по осветяване на …

“Невинни!” за “Трайков-Прокопиев-Дянков” влезе в сила, прокуратурата не протестира пред ВКС

Емблематичното дело “Трайков-Прокопиев-Дянков” за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г. приключи, …

2 коментара

  1. А сръбските власти казаха ли кога ще го екстрадират? Май само имитират дейност, но не смеят да го пипнат, че Василев добре им плаща. С толкова милиарди е осигурил живота на целия политически елит в Сърбия. Не знам кога и дали ще имаме справедливост някога и този крадец ще попадне в затвора.

  2. Да го бяха арестували направи и да си я чете призовката в ареста, където му е мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.