Последни новини
Home / Законът / Сръбските власти са връчили призовка и обвинителен акт за “КТБ” на Цветан Василев

Сръбските власти са връчили призовка и обвинителен акт за “КТБ” на Цветан Василев

Defakto.bg

Поне на пръв поглед като че се увеличават шансовете делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Прогнозата идва след като стана ясно, че  властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев.  Това потвърди пред БНР адвокатът му Константин Симеонов.

Според “24 часа”…призоваването на банкера е една възможност делото  да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда.”

Не така мисли обаче адвокат Симеонов:  Кога документите ще се върнат в България и дали това ще стане преди 14 февруари не е известно”, заявява той  пред “Дневник”. И добави,че : “Натам те пътуваха два месеца”

От думите му става ясно, че  Василев е получил съдебните документи в началото на миналата седмица. Те са били изпратени, след като съдът е насрочил първото заседание по делото на 13 декември, когато съдията докладчик е изпратил със съдебна поръчка документите чрез българското правосъдно министерство до сръбското.

Симеонов отново подчертава, че Василев  иска да даде показания по видеоконферентна връзка – каквато възможност има в НПК:

“Ние много отдавна сме го заявили, и то няколко пъти, че искаме разпит чрез видеоконферентна връзка, но прокуратурата ни отказва с твърде елементарни аргументи – че това ще попречи на разкриване на обективната истина – казва Симеонов. – Това, че му повдигат задочно обвинение, няма да попречи на разкриването на обективната истина, но ако реши да даде обяснения, това вече ще попречи. Очевидно по някаква причина на прокуратурата не ѝ се иска нито Цветан Василев да се върне в България, нито той да бъде разпитван”, коментира Симеонов.

Цветан Василев е заплашен от 72-часов арест, ако реши доброволно да се върне в страната.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

2 коментара

  1. А сръбските власти казаха ли кога ще го екстрадират? Май само имитират дейност, но не смеят да го пипнат, че Василев добре им плаща. С толкова милиарди е осигурил живота на целия политически елит в Сърбия. Не знам кога и дали ще имаме справедливост някога и този крадец ще попадне в затвора.

  2. Да го бяха арестували направи и да си я чете призовката в ареста, където му е мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.