Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ пита КС дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията, БСП -редактира въпроса за нейния референдум

ГЕРБ пита КС дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията, БСП -редактира въпроса за нейния референдум

Defakto.bg

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията, заяви в парламента  Данаил Кирилов.  „Произнасянето на КС ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който ние продължаваме и смятаме, че  ще бъде полезен на обществото, за да формират всички участници в дебата правните си аргументи“, заяви той.  Смятаме, че КС ще отговори и на единия от критичните в дебата за съответствието с чл. 46, ал.1 от Конституцията, по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена, каза още Данаил Кирилов.

От ГЕРБ смятат, че произнасянето на КС в голяма степен ще преодолее негативната нагласа и спекулациите, които битували в обществения дебат. Започнахме събиране на подписите, подготовка на мотивите и самото искане, добави  Кирилов.

„Не прехвърляме обществения или политическия дебат на КС, а искаме правното становище на КС“, поясни още той.  „Ако КС постанови в решението си, че има несъответствие с Конституцията тогава законодателят и обществото ще има два варианта на избор –да се запази Конституцията и да не ратифицира конвенцията или да предприеме процедура за промяна в Конституцията и да ратифицира конвенцията“,смята Кирилов.

Очакванията били Съдът да  направи тълкувание дали  конвенцията се занимава с  еднополови бракове, макар да е известно, че такава регулация няма, а съмненията възникват около „социалната роля“ на биологичните полове и опасенията, че  в междуредието на документа се промъква т. нар. „трети пол“.

Според чл.149 ал1,  т.4 Конституционният съд се произнася за съответствието на сключените международни договори с Конституцията преди ратификацията им.

Междувременно БСП обяви, че прередактира въпроса за искания  референдум, свързан с Конвенцията.  Вместо въпросът: Подкрепяте ли НС да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното  насилие, левите ще предложат: Против ли сте НС да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11 май 2011 г.

Няма отстъпление от искането за референдум, просто редактираме  въпроса, обясни Корнелия Нинова. Пред  De Fakto Нинова поясни, че решението на Конституционния съд по никакъв начин не би възпрепятствало провеждането на референдума. В единия случай ще става дума за съответствие  на межуднародния документ с нашата Конституция,  а в другия за общественото му одобрение. И един непротивоконституционен акт, може да не бъде одобряван от гражданите,  затова искаме да чуем тяхното непосредствено мнение,  добави тя.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

2 коментара

  1. адвокат

    А защо герб не питат КС и за съответствие на чл.3 буква в, чл.4 пар.1, чл.12, чл.14, чл.60 и чл.61 от ИК с чл.6 ал.2 и чл.11 ал. 2 от КРБ? Защо джендър идеологията ще се обявява за държавна политическа идеология при изричната забрана на конституцията ни? Кои важни причини налагат идването на нов тоталитаризъм в България, под формата на джендър идеологията, въплътена в ИК? След като ще се наложи промяна в чл.6 ал.2 от КРБ, за да се имплементират в нея и думите “социален пол“, “полова идентичност“ и “сексуална ориентация“ и след като самата ни конституция изисква за тази промяна решение на Велико народно събрание, значи- джендър идеологията чрез ИК се въздига до ранга на висша и единствена държавна идеология. Тогава? Да- моите въпроси звучат недобре, особено за онези, които уж защитават човешките права и свободи и са отдадени на социално инженерство чрез умишлено НАРУШАВАНЕ И НЕЗАЧИТАНЕ на висшия български закон. После същите тези хора ИЗИСКВАТ от останалите позитивна дискриминация за себе си. Моят отговор е НЕ- НЯМА да имате повече права от правата на – казано по вашему- мнозинството цисджендъри/ т.е. хетеросексуални на езика на трансджендърската идеология/.

  2. адвокат

    И докато все още правото в Р. България се основава на фактите, а не на нечии преживявавания и чувства, да погледнем фактите право в очите-
    http://www.parliament.bg/pub/PK/278688754-06-723.pdf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.