Последни новини
Home / Законът / Кабинетът пише нови правила за нарушенията и наказанията в административното производство

Кабинетът пише нови правила за нарушенията и наказанията в административното производство

Defakto.bg
Eкатерина Захариева

Работна група под егидата на  Екатерина Захариева, като  вицепремиер по правосъдната реформа, ще  изготвя предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания.  Новите правила ще бъдат въведени след широки предварителни консултации със заинтересованите институции.

Промените са насочени и към въвеждане в административното производство на  понятията  „маловажен случай“, „повторно нарушение“, „системно нарушение“, а целта е да спре практиката по противоречивото им прилагане и стопиране на  административно наказателни производства при явни нарушения.

Работната група ще обсъжда  още и мерки  за ускоряване на производството по налагане на административни наказания и изпълнението им, както и  възможностите  сключване на споразумение с по-ниска санкция, разписана в закона. Това ще обхваща случаите, когато  нарушението е признато от извършителя и   не се оспорва пред съда.

Предстоящо е избистрянето на критериите за сключване на  споразумение , но от сега е ясно,  че към него няма да се пристъпва, ако нарушението е застрашило  животът или здравето на хората или околната среда.  Както и ако нарушителят  вече е наказван със санкция от  същия вид,  включително и когато са  прилагани принудителни административни мерки за последната година.  Със споразумение ще се разминават и нарушители, чието поведение е  предизвикало  обществено възмущение.

В тримесечен срок трябва да се разпише и концепция за създаването на централизиран регистър на административно наказателните производства, включително съдържанието, поддържането, вписването на постановления в него.

Това са част от мерките за намаляване на  корупционния риск при налагане на административни наказания, които правителството е одобрило в сряда. Като слаби места в завареното законодателство се сочат например, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение; необосновано широки диапазони между минималния и максималния размер на санкциите, които дават възможности за субективизъм при определяне на наказанието и т. н.

И още:  В шестмесечен срок министрите и председателите на държавните агенции ще  изготвят анализ на административно-наказателните разпоредби на законите, за чието изпълнение отговарят пряко или чрез второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се подготвят предложения за законодателни промени. Независимите комисии и еднолични органи, създадени със закон, също ще бъдат поканени да направят такъв анализ.

Идентифицираните принципни слабости в нормативната уредба ще бъдат изпратени и на общинските съвети, за да ги подпомогнат при приемането на наредби, които уреждат административните нарушения и наказания.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.