Последни новини
Home / Законът / Кабинетът пише нови правила за нарушенията и наказанията в административното производство

Кабинетът пише нови правила за нарушенията и наказанията в административното производство

Defakto.bg
Eкатерина Захариева

Работна група под егидата на  Екатерина Захариева, като  вицепремиер по правосъдната реформа, ще  изготвя предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания.  Новите правила ще бъдат въведени след широки предварителни консултации със заинтересованите институции.

Промените са насочени и към въвеждане в административното производство на  понятията  „маловажен случай“, „повторно нарушение“, „системно нарушение“, а целта е да спре практиката по противоречивото им прилагане и стопиране на  административно наказателни производства при явни нарушения.

Работната група ще обсъжда  още и мерки  за ускоряване на производството по налагане на административни наказания и изпълнението им, както и  възможностите  сключване на споразумение с по-ниска санкция, разписана в закона. Това ще обхваща случаите, когато  нарушението е признато от извършителя и   не се оспорва пред съда.

Предстоящо е избистрянето на критериите за сключване на  споразумение , но от сега е ясно,  че към него няма да се пристъпва, ако нарушението е застрашило  животът или здравето на хората или околната среда.  Както и ако нарушителят  вече е наказван със санкция от  същия вид,  включително и когато са  прилагани принудителни административни мерки за последната година.  Със споразумение ще се разминават и нарушители, чието поведение е  предизвикало  обществено възмущение.

В тримесечен срок трябва да се разпише и концепция за създаването на централизиран регистър на административно наказателните производства, включително съдържанието, поддържането, вписването на постановления в него.

Това са част от мерките за намаляване на  корупционния риск при налагане на административни наказания, които правителството е одобрило в сряда. Като слаби места в завареното законодателство се сочат например, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение; необосновано широки диапазони между минималния и максималния размер на санкциите, които дават възможности за субективизъм при определяне на наказанието и т. н.

И още:  В шестмесечен срок министрите и председателите на държавните агенции ще  изготвят анализ на административно-наказателните разпоредби на законите, за чието изпълнение отговарят пряко или чрез второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се подготвят предложения за законодателни промени. Независимите комисии и еднолични органи, създадени със закон, също ще бъдат поканени да направят такъв анализ.

Идентифицираните принципни слабости в нормативната уредба ще бъдат изпратени и на общинските съвети, за да ги подпомогнат при приемането на наредби, които уреждат административните нарушения и наказания.

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.