Последни новини
Home / Законът / Следовател отказа да участва в „състезание с един кон“ за спецпрокуратурата

Следовател отказа да участва в „състезание с един кон“ за спецпрокуратурата

Defakto.bg

Майор Калоян Георгиев Узунов,  военен следовател в София, се оттегли от конкурс за преместване в следствения отдел на спецпрокуратурата. А като мотив е посочил, че не желае да участва в надпревара, в която той ще е единствен кандидат, сиреч в „състезание с един кон“.

Това стана ясно на заседанието на прокурорската колегия на ВСС днес. Главният прокурор Сотир Цацаров изрично се заинтересува какви са мотивите за оттеглянето (отказите да се заемат вакантни позиции в специализираната прокуратура зачестиха – б.р.). Отговорът бе: Узунов заявява, че фактът, че е единствен кандидат, противоречи на личното му разбиране за конкурсното начало.

За сметка на това днес колегията назначи нов прокурор в спецпрокуратурата. Това е Красимира Христова от РП-Бургас, кандидатствала за длъжността, след като въпреки много добрите оценки е останала под чертата във вече проведен конкурс (чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт).

Заради отвод бе заменен и член на конкурсна комисия за преместване в спецпрокуратурата. Отводът е на Румянка Хинчева, на нейно място отива резервният член Иванка Трифонова, а новата резерва е Кремена Стефанова от АП-Бургас.

Прокурорската колегия днес отмени и наложеното най-леко наказание „забележка“ на следователя от Бургас Станелия Караджова от и.ф. окръжния прокурор на града. Доскорошният окръжен прокурор Калина Чапкънова и доскорошният обвинител от АП-Бургас Георги Кузманов, вече членове на ВСС, не са участвали в това гласуване.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.