Последни новини
Home / Законът / Тръгват конкурси за младши прокурори и младши следователи (допълнена)

Тръгват конкурси за младши прокурори и младши следователи (допълнена)

Defakto.bg

Обвинителите от КАК вече ще работят с „откъсване“ от пряката служба

Свободните длъжности за младши прокурори и младши следователи се обявяват на конкурс, реши прокурорската колегия на ВСС.

Става дума за 31 свободни длъжности за младши прокурори в районните прокуратури в цялата страна. Както и за 12 свободни длъжности за младши следователи в следствените отдели към окръжните прокуратури. До неотдавна конкурсите за младши следователи бяха спрени, възобновиха ги едва през миналата година.

На конкурс са обявени пет длъжности за младши прокурори в Софийска районна прокуратура, три в Районна прокуратура – Варна, по две в Районна прокуратура – Ботевград и Бургас, и по една в районните прокуратури в градовете Видин, Враца, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник, Елин Пелин, Пловдив, Казанлък, Хасково, Свиленград, Смолян, Велико Търново, Габрово, Русе, Ловеч, Добрич, Шумен, Разград и Ямбол.

На конкурс са обявени пет длъжности за младши следователи в Специализираната прокуратура и по една длъжност в Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратурr в Пловдив, Стара Загора, Добрич, Силистра, Сливен и Ямбол.

Писменият изпит за кандидатите за младши прокурори ще се проведе на 21 април 2018 г., а за кандидатите за младши следователи на 28 април 2018 г. в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Друго важно решение на колегията днес бе за членовете на прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). При създаването й през лятото на 2017 г. предната прокурорска колегия на ВСС реши, че по време на мандата си в КАК (той е 1 г., може да се удължи до 2 г.) прокурорите и следователите не се освобождават и от преките си задължения като магистрати, въпреки че тяхната натовареност се намалява почти до нулева. А съдийската колегия определи, че членовете на нейната КАК преустановяват изпълнението на магистратските задължения по време на мандата.

Днес, по предложение на Сотир Цацаров, статутът на прокурорската и съдийската КАК бе изравнен. Т.е. и членовете на прокурорската комисия вече няма да имат служебни задължения като обвинители и следователи, докато са в КАК. Става дума за двама прокурори от ВКП, един от ВАП и двама следователи от НСлС.

„А кабинети, къде ще работят?“, чу се питане от залата. И неслучайно – при предния ВСС съдиите от КАК се наложи направо да воюват с кадровиците, за да им отделят място в сградата на съвета на бул.“Екзарх Йосиф“. Проблем с прокурорите най-вероятно няма да има, стана ясно от отговор на Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.