Последни новини
Home / Законът / Тръгват конкурси за младши прокурори и младши следователи (допълнена)

Тръгват конкурси за младши прокурори и младши следователи (допълнена)

Defakto.bg

Обвинителите от КАК вече ще работят с “откъсване” от пряката служба

Свободните длъжности за младши прокурори и младши следователи се обявяват на конкурс, реши прокурорската колегия на ВСС.

Става дума за 31 свободни длъжности за младши прокурори в районните прокуратури в цялата страна. Както и за 12 свободни длъжности за младши следователи в следствените отдели към окръжните прокуратури. До неотдавна конкурсите за младши следователи бяха спрени, възобновиха ги едва през миналата година.

На конкурс са обявени пет длъжности за младши прокурори в Софийска районна прокуратура, три в Районна прокуратура – Варна, по две в Районна прокуратура – Ботевград и Бургас, и по една в районните прокуратури в градовете Видин, Враца, Гоце Делчев, Кюстендил, Перник, Елин Пелин, Пловдив, Казанлък, Хасково, Свиленград, Смолян, Велико Търново, Габрово, Русе, Ловеч, Добрич, Шумен, Разград и Ямбол.

На конкурс са обявени пет длъжности за младши следователи в Специализираната прокуратура и по една длъжност в Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратурr в Пловдив, Стара Загора, Добрич, Силистра, Сливен и Ямбол.

Писменият изпит за кандидатите за младши прокурори ще се проведе на 21 април 2018 г., а за кандидатите за младши следователи на 28 април 2018 г. в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Друго важно решение на колегията днес бе за членовете на прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). При създаването й през лятото на 2017 г. предната прокурорска колегия на ВСС реши, че по време на мандата си в КАК (той е 1 г., може да се удължи до 2 г.) прокурорите и следователите не се освобождават и от преките си задължения като магистрати, въпреки че тяхната натовареност се намалява почти до нулева. А съдийската колегия определи, че членовете на нейната КАК преустановяват изпълнението на магистратските задължения по време на мандата.

Днес, по предложение на Сотир Цацаров, статутът на прокурорската и съдийската КАК бе изравнен. Т.е. и членовете на прокурорската комисия вече няма да имат служебни задължения като обвинители и следователи, докато са в КАК. Става дума за двама прокурори от ВКП, един от ВАП и двама следователи от НСлС.

“А кабинети, къде ще работят?”, чу се питане от залата. И неслучайно – при предния ВСС съдиите от КАК се наложи направо да воюват с кадровиците, за да им отделят място в сградата на съвета на бул.”Екзарх Йосиф”. Проблем с прокурорите най-вероятно няма да има, стана ясно от отговор на Сотир Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.