Последни новини
Home / Законът / Новата „Антикорупция“ удари кмета на Септември

Новата „Антикорупция“ удари кмета на Септември

Defakto.bg

Първа акция по новия закон отчетоха институциите

Днес Септември стана арена на много новини.

Там се проведе първата акция по новия антикорупционен закон с претърсване на сградата на общината, офиси, частни домове. В сътрудничество със спецпрокуратурата и МВР за първи път се прояви новата дирекция „Противодействие на корупцията“ (бивш отдел към ДАНС) към новата, но все още неизбрана антикорупционна комисия, засега вместо нея все още е КОНПИ. А първият „клиент“ на новата антикорупционна битка стана кметът на Септември Марин Рачев.

Обявено бе, че Радев е задържан за 24 часа, предстои да му повдигнат обвинения за безстопанственост за над 100 хил.лв и за неизгодна сделка.

Първата акция е повод да си припомним и функциите на новата дирекция „Противодействие на корупцията“ към новата комисия. Законът предвиди, че тази дирекция ще противодейства на корупцията чрез „събиране, анализиране и проверки на сведения при и по повод информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности“.

Както и че служителите й извършват оперативно-издирвателна дейност и носят служебно оръжие. По тяхна инициатива шефът на комисията може да иска и използване на спецразузнвателни средства.

 За днешната акция от КОНПИ съобщиха:

„Служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) участваха в специализирани процесуално-следствени действия по досъдебно производство за корупционно престъпление на територията на община Септември срещу общинския кмет Марин Рачев. Акцията, която е първа по реда на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е резултат на съвместните действия на КПКОНПИ, Специализираната прокуратура и МВР.

„Осъществихме много добър синхрон с наблюдаващите прокурори и следователи. В кратък срок се наложи да подпомогнем прокуратурата с оперативна информация по отношение на действията на определени лица. Не се допусна изтичане на информация. Това означава едно много добро сработване между институциите- прокуратура, полиция и новият орган за противодействие на корупцията“, заяви директорът на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ Антон Славчев.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че претърсванията и изземванията в служебни помещения и частни домове в гр. Септември са извършени с предварително разрешение на Специализираният наказателен съд. Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет на основание на влезлите в сила през ноември м.г. промени в Наказателно-процесуалния кодекс“.

 

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Един коментар

  1. Дали рекламата няма да обходи и Пазарджик, а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.