Последни новини
Home / Законът / Окончателно: ВСС иска от депутатите автентично тълкуване за “тайните” присъди

Окончателно: ВСС иска от депутатите автентично тълкуване за “тайните” присъди

Defakto.bg

Единодушно, пленумът на ВСС реши да иска от парламента автентично тълкуване на поправките за “тайните” присъди.

Случва се по предложение на две комисии на съвета – правната и по информационни технологии заради неяснотата на разпоредбите, водещи до различно тълкуване и прилагане от съдилищата.

Става дума за чл. 416, ал. 2 и ал. 7 от НПК и чл. 64, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ.

Текстът в НПК гласи: (7) (Нова – ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Решението, с което присъдата по ал. 2 е влязла в сила, се публикува на интернет страницата на съответния съд след получаване на уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание.
Текстът в ЗСВ: (1) (Изм. – ДВ, бр. 33 от 2009 г., доп. – ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Актовете на съдилищата, с изключение на тези по наказателни дела, с които подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание се публикуват незабавно след постановяването им на интернет страницата на съответния съд при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.
(2) (Нова – ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Решенията, с които присъдите са влезли в сила, се публикуват на страницата на съответния съд в интернет, след получаване на уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение.
Проблемът през цялото време е кога се публикуват неокончателните ефективни присъди, публикуват ли се изобщо, чака се да изтече срокът за обжалване и протест или какво? Важен акцент тук е, че по Конституция правосъдието у нас е публично.
След неуспешни указания на комисията по информационни технологии, проблемът отново бе поставен на вниманието на ВСС. Затова кадровиците ще искат от депутатите ясно да им разяснят каква точно забрана за публикуване на присъдите са наложили?
Конкретно питането е: Подлежат ли на публикуване обжалваемите актове по наказателни дела, с които деецът е осъден на ефективно лишаване от свобода от момента на поставяването им до изтичане на срока за обжалване и протест или до получаването на жалби и протести?

 

About De Fakto

Проверете също

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Мирослава Тодорова: Съдът заключи, че ВСС, Инспекторатът и ВАС са злоупотребили с властта си, за да ме накажат за критики

“Историята е от 2013 година, но сюжетът започна доста по-рано, но няма как да бъдат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.