Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет срещу увеличаване на правата на директора на НИП

Съдебният съвет срещу увеличаване на правата на директора на НИП

Defakto.bg

Кадровиците съгласуваха промени в ЗСВ, без десетина текста за Националния институт на правосъдието

Висшият съдебен съвет не приема прехвърлянето на нови функции на директора на Националния институт на правосъдието (НИП), както и изземване на правомощия на самия ВСС.

Това бе единодушното становище на кадровиците, гласувано на днешното им заседание.

Повод бяха предлаганите от Министерския съвет поредни промени в Закона за съдебната власт, пуснати за обществено обсъждане. От ВСС е поискано изрично становище по тях.

Проектът стана публично известен с предложенията за директен достъп на Инспектората до банковите тайни на магистратите, ако те са дали съгласие за това. Както и с ускоряване на процедурите по атестирането и изравняване на режима за обжалване на кадровите решения на ВСС.

Тези идеи получиха пълното одобрение на съвета днес.

Възраженията бяха срещу текстове, свързани с НИП.

Въпросът бе повдигнат първо от Красимир Шекерджиев. Той се възпротиви на промяна, свързана с временните преподаватели в НИП, според която за времето на преподаването тези магистрати трябва да излязат в неплатен служебен или в платен годишен отпуск. „Разбирам замисъла да не се получават хем възнаграждения от НИП, хем заплата. Но една от основните дейности на института е именно текущото обучение на действащи магистрати, обичайно в работно време и от временни преподаватели (най-често също действащи магистрати). Мисля, че проблемът с двойното заплащане може да се реши иначе – с командироване или друго, а и временните преподаватели не преподават в НИП заради хонорарите там! Ако промяната бъде приета, действащите съдии, прокурори и следователи няма да преподават, защото няма да искат да губят платения си отпуск. От това качеството на обучението няма да нарасне“, категоричен бе Шекерджиев.

Включи се главният прокурор Сотир Цацаров – той не само се съгласи с Шекерджиев, но умножи възраженията.

„Усещането ми е, че проектът много необосновано засилва автономията на НИП и намалява връзката му с пленума на ВСС. Погледнете правомощията на Управителния съвет на НИП, чийто член съм (там по право влизат „тримата големи“ плюс по двама представители на ВСС и на правосъдното министерство). Например в момента УС одобрява бюджета на НИП и го представя на пленума на съвета. Сега се предлага бюджетът да се одобрява само от УС. Ликвидира се правомощието на пленума да определя числеността на служителите на НИП. Директорът на института става управителен орган. Разбирам, че целта е била да се повиши самостоятелността на НИП, но той е орган, свързан със съдебния съвет. Погледнете и други поправки за временните преподаватели – ще осъществяват дейност като временни преподаватели въз основа на заповед, издадена от директора на НИП. Директорът на НИП получава правомощия, по-големи от тези на пленума на ВСС! Предлагам да възразим срещу тези промени, тъй като изменения тук въобще не се налагат“, бе позицията на главния прокурор.

Пленумът на ВСС я прие единодушно. „За“ гласува и Лозан Панов, който е председател на Управителния съвет на НИП.

Днес кадровиците се занимаха и с друга точка, свързана с института, по-точно – с неговата база. Още миналата година почивната станция в курорта „Св.св.Константин и Елена“ край Варна бе прехвърлена от прокуратурата на НИП. В същото време обаче предназначението й не е било променено на „учебна база“. Днес ВСС гласува промяната в предназначението. Неясно остана обаче дали през летния сезон (когато няма обучения) магистратите все пак ще могат да ползват станцията край морето за отдих.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.